Hlavní obsah

Domobrazy ocení mladé dokumentaristy

Novinky, Kateřina Hamr

Charita Česká republika před časem vyzvala mladé tvůrce, aby se zapojili do veřejné diskuse o tématech migrace a udržitelného rozvoje vlastními náměty. Přihlášení dostali jedinečnou příležitost vylepšit své nápady během workshopu s profesionály dokumentární tvorby, projektem My Street Films.

Foto: archiv Charity Česká republika

Mezi oceněné projektu Domobrazy bude z projektu M.I.N.D. rozděleno až dvě stě tisíc českých korun.

Článek

Během workshopu měli přihlášení možnost nahlédnout pod pokličku projektů tvorby krátkých dokumentárních snímků, dokumentární fotografie, experimentální výstavy, ale i dokumentárního divadla. O přízeň poroty se nakonec ve výzvě pro mladé tvůrce, nazvané Domobrazy, bude ucházet celkem třináct námětů.

V odborné porotě, která kromě tématu hodnotí právě i celkovou propracovanost návrhu, zasedne fotografka a výtvarnice Markéta Kinterová.

Absolvovala v ateliéru fotografie vedeném Pavlem Baňkou, ale již během studia pobyla například na půlroční stáži v Department of Art and Art History na University of Connecticut v USA. Důrazněji na sebe a svou tvorbu upozornila v roce 2005, kdy se stala držitelkou ocenění EXIT – ceny pro studenty českých vysokých výtvarných škol.

Zvítězila tehdy s cyklem Darkside, jehož ústředním tématem jsou různé podoby „zla“ – v jejím případě zla, které lze v současnosti šířit s využitím médií. Cyklus sestává z fotografií, které Markéta našla na internetu nebo v časopisech či novinách nebo je převzala z televizního vysílání a vytrhla je z původního kontextu tak, aby dohromady vypovídaly o fiktivním tematickém celku.

Další osobností poroty je Walter Nagy, který se kromě dokumentárního filmu věnuje i fenoménu dokumentárního divadla.

Walter absolvoval Divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Během studií se účastnil studentských stáží na Filozofických fakultách Univerzity Karlovy v Praze a ELTE v Budapešti. Již jako student se zabýval fenoménem dokumentárního divadla a principy dokumentaristiky, využívané v divadelním umění.

Pravidelně publikoval texty do periodik, například slovenského kød či polského Dialog a stal se spoluautorem několika historicko-divadelních knih. V roce 2008 začal spolupracovat s Institutem dokumentárního filmu v Praze, kde působí dodnes jako koordinátor projektu East Silver Karavana, zaměřeného na festivalovou distribuci dokumentárních filmů ze střední a východní Evropy.

Za Charitu Česká republika se v porotě objeví programová manažerka sekce globálního rozvojového vzdělávání a osvěty, Šárka Zápotocká.

Projekt MIND Migration. Interconnectedness. Development, usiluje o zvýšení povědomí veřejnosti v rozvojových otázkách, rovněž tak o podporu rozvojového vzdělávání v Evropské unii. Mezi oceněné bude z jeho rozpočtu rozděleno až dvě stě tisíc českých korun.

Vítězové budou vyhlášeni v pondělí, 28. října, v rámci Inspiračního fóra Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava v Horáckém divadle. Mladé dokumentaristy přijede podpořit a ceny předá generální sekretář Charity Česká republika, Jakub Líčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám