Hlavní obsah

Dobruška vyzývá seniory: Babi, dědo! Zůstaň doma. Bývalý ředitel muzea jim čte ze své knihy

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také Dobrušku sevřela hrozba koronaviru. Ani tohle město se ale nepoddává, naopak. Vedle roušek a dezinfekce vyrazilo do boje s kampaní Babi, dědo! Zůstaň doma. Projekt přiblížili místostarosta města Miroslav Sixta a Jiří Mach, bývalý ředitel muzea, který v něm přijal jednu z hlavních rolí.

Foto: Jiří Mach (archiv)

Bývalý ředitel muzea Jiří Mach čte seniorům.

Článek

Na začátku měsíce vyšlo město Dobruška do éteru s novou kampaní: Babi, dědo! Zůstaň doma. Kdo dal impuls?

M. S.: Nápad vznikl během jednání bezpečnostní rady ORP (pozn.: obec s rozšířenou působností) Dobruška, kde se vedle zajištění ochranných pomůcek řeší i osvěta obyvatel. Tam se objevil požadavek oslovit seniory, aby se v době nouzového stavu neshlukovali na veřejných prostranstvích a zůstávali raději doma.

Jak projekt vznikal?

M. S: Scénář jsme připravili s Honzou Duškem a jeho videostudiem D-Credit, provozovatelem kabelové televize v Dobrušce. K natáčení prvního spotu jsme pozvali skauty a členy dramatického oboru místní zušky, hasiče a také bývalého ředitele muzea Jiřího Macha, kterého tady zná hodně lidí.

V projektu máte jednu z „hlavních rolí“. Rozmýšlel jste se dlouho, než jste ji přijal?

J. M.: Nerozmýšlel jsem se ani chvilku. Považuji to za užitečné a potřebné. Ostatně já sám jsem také děda, dokonce sedminásobný.

Po úvodním spotu přišlo na řadu autorské čtení. Na úvod jste vybral kapitolu o Frantovi Váňovi z Vaší zatím poslední knihy Záhady a taje Orlického kraje. Proč padla volba právě na tento příběh?

J. M.: Protože má v sobě v jakémsi druhém plánu ukryt i kousek humoru. A myslím, že každá (i sebemenší) radost je v této době nanejvýš potřebná. A protože mnozí, zejména z mé generace, ho mají ještě v živé paměti.

Prozradíte, čím bude kampaň pokračovat a kde všude je možné jednotlivé díly sledovat?

J. M.: Co se týká mého čtení, jsou v plánu další natáčení, rád bych seznámil Dobrušťáky (také proto, že tahle knížka je beznadějně rozebraná) s dalšími zajímavostmi z minulosti našeho města. Takže příště by měla být na pořadu kapitola o téměř dobrodružném poznávání nejstarší dobrušské historie v podobě výzkumu krypty v kostele sv. Václava. A pokud budou tato vystoupení přijímána příznivě, je možné v nich pokračovat.

Sám patříte do generace, kterou nyní oslovujete. Jak vy osobně trávíte dny od vyhlášení nouzového stavu?

J. M.: Snažím se nikam zbytečně nevycházet a dodržovat všechno, co se dodržovat má. V tomhle případě jde, jak se říká, sranda stranou. Ale rozhodně se nenudím. Spáchal jsem další knížku (tentokrát o toulkách po Orlických horách), ke které s fotografem Pavlem Grulichem doplňuji postupně obrazový doprovod, a začínám pracovat na nové (o zmizelých Orlických horách). Kromě toho zpracovávám něco z nejnovější historie české pro školní žáky. Velmi mě potěšilo, že už je vytištěná knížka Pavla Taussiga o Radoslavu Brzobohatém, do níž jsem měl také tu čest přispět krátkou statí. Asi jako každému mi chybí sociální kontakty, které telefon ani facebook nenahradí, ale nepotrvá to věčně a alespoň se učíme trpělivosti. A to není zrovna špatná lidská vlastnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám