Hlavní obsah

Do bohumínských škol se vrátí polovina dětí z prvního stupně

Novinky, Lucie Balcarová

Přibližně polovina všech školáků 1. stupně se v pondělí 25. května vrátí do tříd bohumínských základních škol. Největší zájem o návrat do lavic je v malotřídkách v Záblatí a Starém Bohumíně, zhruba 80 procent. Velké školy až na výjimky hlásí předpokládanou účast kolem 50 procent.

Foto: Hana Palková

Do přípravné třídy v Bohumíně se v pondělí 25. května po nucené koronavirové pauze vrátí osm z patnácti dětí.

Článek

Nástup do školy je dobrovolný, záleží pouze na rozhodnutí rodičů, zda své potomky do vzdělávacích institucí pošlou. Museli se však rozhodnout do pondělí 18. května. Bohumínské základky už proto mají jasno v tom, jak budou muset zorganizovat výuku, aby dostály přísným hygienickým podmínkám kvůli zamezení šíření koronaviru.

„Už známe nejen přesná čísla dětí, které se příští týden vrátí do lavic, ale i to, kolik z dětí bude využívat možnost stravování a odpoledního programu,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl s tím, že čísla nevybočují z celorepublikového průměru.

Do škol zamíří asi polovina školáků. Do ZŠ Čs. armády se vrátí 52 procent žáků a na Masarykovu školu rovných 50 procent. Podobné je to také u škol v městských částech. Pudlovská základka avizuje účast 60 procent, do Skřečoně má přijít 51 procent a na Bezručovu školu 45 procent. Nejméně dětí naopak uvítají v ZŠ Beneše v centru Bohumína, a to 19 procent. Naopak téměř všechny děti se vrátí do malotřídek. Ve Starém Bohumíně půjde o 77 procent dětí, v Záblatí dokonce 83 procent. Do přípravné třídy, která je součástí základního vzdělávání, přijde 8 z 15 dětí.

Naopak téměř všechny děti se vrátí do malotřídek. Ve Starém Bohumíně půjde o 77 procent dětí, v Záblatí dokonce 83 procent. Do přípravné třídy, která je součástí základního vzdělávání, přijde 8 z 15 dětí.

Ne všichni žáci, pro něž opět začnou školní povinnosti, budou docházet na obědy a trávit odpolední čas organizovanými aktivitami.

„Zatímco o stravování má zájem zhruba polovina rodičů, kteří se rozhodli své ratolesti do školy poslat, o odpolední dozor je zájem ještě nižší. Naše školy řeší, jak všechny části školního dne sladí a jaké skupiny vytvoří. Zajišťují pedagogické a školní zázemí tak, aby splnily přísné podmínky pro zamezení šíření epidemie. Na výuku i následné aktivity budou v pondělí připraveny,“ řekla vedoucí odboru školství bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Její slova potvrzuje ředitelka ZŠ Beneše Barbora Bolcarovičová. „Protože do školy přijde osm dětí z přípravné třídy a šestnáct žáků prvního stupně, vytvořili jsme tři pracovní skupiny. Přípravka zůstane ve vedlejší budově v Masarykově ulici bez kontaktu s jinými dětmi, další dvě skupiny se budou učit v naší hlavní budově. V první skupině budou děti, které nemají zájem o obědy ani odpolední program. V druhé skupině zase ty, které zájem mají. Pro každou skupinu zajišťujeme jiný začátek výuky. Jedna se bude scházet od tři čtvrtě na osm, druhá od osmi,“ popsala systém organizace Bolcarovičová.

Společně s prvním stupněm základních škol se v pondělí otevřou i bohumínské mateřinky. Radní odsouhlasili, že rodiče v souvislosti s koronavirem nemusí platit školné za duben a květen. V případě, že dítě do konce školního roku vůbec nenastoupí, odpustí jim úhradu i za červen.

Reklama

Výběr článků

Načítám