Hlavní obsah

Cirkus Abrafrk rozbije svůj stan na Provázku

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášený Cirkus Abrafrk rozbije svůj stan v brněnském Divadle Husa na provázku - premiéra se uskuteční v sobotu 7. března na Sklepní scéně. Loutková hra světoznámého surrealisty Daniila Charmse v režii umělecké šéfky Anny Davidové je pozvánkou pro děti od tří let.

Foto: archiv

Článek

Cirkus Abrafrk, třetí inscenace probíhající donkichotské sezóny DHNP, zve do světa bezbřehé fantazie i půvabného nonsensu. Je si jist, že osloví nejen děti od tří let, ale daleko dál bez věkové hranice. Snad do tři sta třiceti let. Cirkus Abafrk se zkrátka otevírá vše fantastům a snílkům, co jich ve světě a v dosahu Divadla Husa na provázku je.

Takovým snílkem a fantastou je hlavní postava Cirkusu Abrafrk, chronický nešika a uličník Všetečkin, který svou neodbytnou touhou vystupovat v cirkusu spouští celou sérii bláznivých událostí. Dalším taškářem, který snil nemožné, byl bezpochyby sám autor potřeštěné cirkusové hříčky.

„Charmsovi vycházelo za jeho života jen dílo pro děti, proto jsou pro něj partnery, kterým se může svěřovat se svými pochybnostmi o světě svázaném logikou a spolu s nimi se vysmívat příčetné vážnosti dospěláckého světa,“ přibližuje Anna Davidová, která se k Charmsově tvorbě vrací po své úspěšné inscenaci Báby v Divadle Na zábradlí, a dodává: „Daniil Charms je pro svůj absurdní, nevybíravý humor mým odvěkým oblíbencem. Jsem ráda, že se k téhle poezii vyšinutosti mohu opět vrátit.“

Režisérka Davidová přizvala ke spolupráci dva svébytné tvůrce dlouhodobě se věnující mimo jiné tvorbě pro děti. Loutky fakírů, krotitelek divé zvěře a provazochodkyň navrhl výtvarník a ilustrátor knih pro děti František Petrák, který je rovněž autorem výtvarného řešení cirkusového divadla, v němž se všechna alotria odehrávají.

Poťouchle hravou hudbu a písně složil skladatel Mario Buzzi. Inscenace vychází z oceňovaného překladu rusisty Ondřeje Mrázka, který k dílu dodává: „Cirkus Abrafrk je bujará taškařice na oslavu křehké divadelní magie, dětského údivu, vášně pro nevysvětlitelné, zvukomalebných nesmyslů a svobodomyslného rošťáctví.“

Přestože je svět Cirkusu Abrafrk nebývale zalidněn, všech úloh se zhostí pouze tři herci. Z provázkovského souboru v inscenaci uvidíte Ondřeje Kokorského a Tomáše Žilinského, které jako host doplní Miroslav Sýkora, zdravotní klaun a herec, jenž na Provázku vystupuje v inscenaci Mariina volba. Nejbližší reprízy představení: 8. 3. a 22. 3.

Další informace na: www.provazek.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám