Hlavní obsah

Činy přátelství jsou obrovskou nadějí aneb Roušky šité v Opočně míří k partnerům ve Francii a Polsku

Novinky, Dana Ehlová

Na své přátele ve Francii a Polsku nezapomnělo Opočno ani v době, kdy koronavirus ochromil život v celém světě. Nabídky k pomoci uzavřené hranice nezastavily, naopak. Starostové partnerských měst je velice vřele přijali.

Foto: město Opočno (archiv)

Starostka Opočna Šárka Škrabalová (vlevo) a tajemnice Renáta Černá připravují balíček roušek do polského Opoczna.

Článek

Během prvního dubnového týdne proto předalo vedení radnice v Opočně k přepravě do francouzského Puteaux 100 kusů roušek, ušitých místními švadlenkami.

S tímto městem ho pojí dlouholeté přátelské styky díky světoznámému malíři Františku Kupkovi, opočenskému rodákovi, který právě ve Francii strávil velkou část života. Další dva balíčky, každý s 50 kusy roušek, putovaly v pátek 3. dubna i do polských měst Opoczno a Radków.

Pojďme ale od počátku. Vše odstartovaly dopisy Šárky Škrabalové, starostky Opočna, adresované starostům všech tří spřátelených měst, v nichž mimo jiné stálo: „Touto cestou bychom vám rádi nabídli to, co je u nás v tomto okamžiku součástí každodenního života. Jsou to roušky, které jsou u nás povinné, a my věříme, že pomáhají zpomalit šíření koronaviru. Heslo naší země je „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“. Přijměte, prosím, od nás tuto symbolickou pomoc jako vzpomínku na vás v této zvláštní době. Jde o ručně šité roušky od občanů města Opočna, kteří nám je zdarma šijí pro všechny, kdo je potřebují. Proto je posíláme i k vám a věříme, že vás nejen ochrání, ale i potěší.“

První odezva psaná ve francouzštině a plná díků na sebe nedala dlouho čekat: „Vážená paní starostko, vážení přátelé, velice vám děkuji za váš dopis, který mě velice dojal. Stejně jako jinde je situace u nás obtížná a velmi omezuje náš každodenní život. Ale čelíme tomu s odhodláním a trpělivostí. Myslíme na vás jako na evropské sousedy v naději, že vaše země překoná tuto krizi co nejrychleji. Vaše nabídka ručně šitých roušek nás velice dojala. Je to obrovská naděje cítit takové činy přátelství. Budeme velice vděčni za vaši pomoc a doufáme, že se zase uvidíme, jakmile bude toto smutné období za námi. Stojíme při vás a jsme vám k dispozici pro jakoukoli pomoc, kterou budete potřebovat. Přijměte, vážená paní starostko, vážení přátelé, vyjádření mých nejupřímnějších citů a poděkování,“ napsala Joëlle Ceccaldi-Raynaud, starostka Puteaux.

Nemůže být pochyb, že roušky „Made in Opočno“ pomohou ochránit jejich majitele ve Francii a Polsku, ale stanou se především symbolem přátelství, které nezpřetrhá nic, natož zákeřný koronavirus.

Reklama

Výběr článků

Načítám