Hlavní obsah

Chudenice připomenou svého rodáka turistickým pochodem

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Už v sobotu 6. června jsou milovníci turistiky zváni do Chudenic na Klatovsku, kde připravili pochod po místech spjatých s jejich rodákem, entomologem prof. Janem Roubalem, který se v Chudenicích narodil před 140 lety.

Foto: ilustrační foto z archivu Ludvíka Pouzy

Chudenice připomenou svého rodáka turistickým pochodem

Článek

Akce odstartuje na Starém czerninském zámku, kde je start pochodu plánován mezi 10. - 12. hodinou. Startovné pro všechny je 20 Kč.

„Návštěvníci si na startu budou moci prohlédnout zdarma expozici věnovanou Janu Roubalovi v našem Muzeu Josefa Dobrovského. Trasa dále povede kolem kostela, kde mohou zájemci vystoupat na věž a podívat se na městečko z ptačí perspektivy. Dále půjdou kolem rodného domu Jana Roubala, na hřbitov k jeho hrobu, na vyhlídku zvanou U obrázku, do Vápenné pece, kde na děti bude čekat poklad, dále do Americké zahrady a cíl bude na Bolfánku. Po cestě budou účastníci plnit úkoly, ke kterým potřebují klíč, který získají na startu pochodu,” zve do Chudenic kastelán Starého czerninského zámku Ludvík Pouza.

Trasa pochodu je dlouhá pět kilometrů a je vhodná i pro rodiny s dětmi. Chudeničtí tímto pochodem po krásách městečka a okolí odstartují řadu akcí chystaných v letošním roce právě k uctění památky jednoho ze svých významných rodáků.

„Jan Roubal byl jeden z nejvýznamnějších českých entomologů světového významu. Jeho jméno se stalo mezi československými entomology pojmem a symbolem lásky k přírodě. Málo entomologů na světě se může chlubit tak obrovským rozsahem své práce, jako právě on. Jeho obrovská sbírka hmyzu a bibliografie, která obsahuje více než 500 prací, odborných vědeckých publikací, knih, článků apod. je toho důkazem. Stal se spoluzakladatelem České entomologické společnosti, byl členem slovenských i mezinárodních vědeckých společností. Je autorem katalogu brouků Slovenska a Podkarpatské Rusi, vědeckých a odborných článků. Publikoval v odborných časopisech a sbornících. Jeho sbírka brouků je uložena ve Slovenském národním muzeu v Bratislavě. Menší část sbírky se nachází na různých místech na Slovensku a v Česku,” dodal Ludvík Pouza.

Na akci, která se koná v rámci Víkendu otevřených zahrad pod názvem Chudenice dokořán aneb Po stopách Jana Roubala, zve Knihovna Chudenice, Starý czerninský zámek a Areál Bolfánek Chudenice.

Reklama

Výběr článků

Načítám