Hlavní obsah

Charitativní koncert hornisty Baboráka a jeho Orquestriny podpořil Nedoklubko

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojit příjemné s užitečným je vždy skvělé. Přesně to se podařilo v pondělí 9. března, a navíc ve skvělé atmosféře v pražské La Fabrice. Přední český hornista Radek Baborák spolu se svým uskupením Orquestrina nabídl nevšední kulturní zážitek. Část výtěžku ze vstupného věnoval organizaci Nedoklubko.

Foto: Martina Herštus

Nedoklubko, Radek Radek Baborák a Orquestrina v La Fabrice

Článek

Při této příležitosti Radek Baborák pokřtil nové album Piazzolla, jehož kmotry se stali Otakar a Ondřej Brouskovi.

„Důvodů jsem měl několik, Radek Baborák je můj kamarád, moc se mi líbí, co dělá, a hlavně i proto, že část výtěžku z tohohle večera jde na dobrou věc, tedy ve prospěch organizace Nedoklubko, která podporuje rodiny předčasně narozených dětí,“ objasnil svoji účast Ondřej Brousek.

Koncert v rytmech argentinského tanga na pomezí klasické hudby, moderny a jazzu povýšili svým famózním vystoupením tanečníci Patricie Poráková a Javier Antar. Publikum zaslouženě aplaudovalo ve stoje. Speciálním hostem večera byl velvyslanec Argentiny Roberto Alejandro Salafia.

Nedoklubko převzalo výtěžek ve výši 18 900 Kč. Finance budou použity na činnost organizace, která j 18 let podporuje rodiny předčasně narozených dětí.

Proč si Radek Baborák vybral Nedoklubko? Uznávaný hudebník Vojtěch Nýdl je tatínkem předčasně narozené Johanky. Začátky jejího života nebyly jednoduché a jejím rodičům v časech nejtěžších pomohlo právě Nedoklubko. Hudebník rozhodl organizaci podpořit. Koncert byl první vlaštovkou spolupráce, kdy oslovil svoje kamarády a kolegy z Orquestriny, kteří bez zaváhání souhlasili s myšlenku a novou spolupráci podpořili.

Dceři Vojtěcha Nýdla jsou dnes 4 roky. Narodila se s porodní váhou 510 gramů a svůj život si musela tvrdě vybojovat. „Na neonatologii je zrození a smrt v přímém přenosu. Jednou tam postýlka je, druhý den tam být nemusí. Jsou to tak bolestivé věci! Ale zároveň to člověku přináší větší vědomí toho, že ne vše dokáže ovlivnit. Lze jen doufat a mít naději,“ říká klarinetista a dodává: „Stala se taková velká věc v našem životě. A co dál? Myslím, že jestli někomu pomůže vědět, že i beznadějná situace může mít šťastný konec, má smysl se o příběh podělit. Proto mne napadla spolupráce s Nedoklubkem.“

„My jsme velmi rádi za toto nové spojení. Je to známá věc, že hudba léčí, hladí, pomáhá. Přesně o to se snažíme i my v Nedoklubku. Vojtěchu Nýdlovi moc děkujeme a těšíme se na další spolupráci,“ uvedla výkonná ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková.

Organizace vydala terapeutickou knihu Vítej, kulíšku, dvakrát ročně vydává a distribuuje do všech perinatologických center časopis Nejste v tom sami. Projekt Chobotnice zajišťuje do inkubátorů v českých porodnicích terapeutické chobotničky, které vznikají v rukách stovek dobrovolnic z celé republiky. Významně pomáhají i s novou „Čepičkou na doma", kterou dostává děťátko při propouštění domů, která je nese poselství, že ten největší a nejtěžší boj mají za sebou.

Charitativními běhy organizace upozorňuje na problematiku předčasných porodů. Z jejich výtěžku finančně podporuje oddělení neonatologií. Nedoklubko se pouští i do oblasti prevence a přímou peněžní podporou v rámci projektu „Pomáháme (ne)donošení" pomáhá lékařskému výzkumnému týmu z VFN, porodnice u Apolináře.

Motto Nedoklubka: „Nejste v tom sami“ dodává naději“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám