Hlavní obsah

Čarodějnice, Nebel a poutní stezky v Jeseníkách

Novinky, Bára Haušková

Do Jeseníků vlakem s Nebelem, místa nejvíce poznamenaná inkvizičními procesy a kam se vydávat za duchovními prožitky - tři témata provází od letošního léta návštěvníky Jeseníků. Turisté se mohou prostřednictvím čerstvě publikovaných průvodců vydat podle svého zájmu a zaměření.

Foto: Bára Haušková

Nejkrásnější tuzemskou tratí provází po Jeseníkách Alois Nebel.

Článek

„Jeseníky nejsou obyčejné hory a mají své příběhy. Někdy jsou to temné a pohnuté, jindy inspirující a povznášející témata. Platí však, že návštěvníci našich hor o ně mají zájem. Témata, příběhy a emoce spojené s nejvyšším moravským pohořím jsou dobrým lákadlem nejen na domácí turistky,“ uvedl Jan Závěšický, ředitel Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu (J-SCR).

Na nejvýznamnější duchovní místa severní Moravy zavede návštěvníky leták s názvem Poutí k srdci Jeseníků. Nabízí turistům tři poutní stezky v délce 28, 48 a 72 kilometrů. Mezi zastavení se řadí známé cíle jako Vřesová studánka, kostel Panny Marie Pomocné – Maria Hilf či klášter královéhradecké diecéze Hora Matky Boží.

„Jde o duchovní rozměr cesty. Poutní stezky patří k populárním nejen mezi věřícími turisty v Itálii a Polsku. Stále více poutníků hledá nové cesty a duchovní cíle napříč celou Evropou. Také stezky v Jeseníkách se napojují na významná slavná poutní místa Moravy - na Svatý Kopeček, Svatý Hostýn a Velehrad, které dále směřují až do misijních míst Santiaga de Compostely nebo Říma,“ podotkl Závěšický.

Odvrácenou tvář v historii církve ilustruje průvodce s názvem Stopami krve v Jeseníkách. V duchu kultovního filmu Kladivo na čarodějnice provází stěžejními místy, která poznamenala inkviziční procesy a kde se dnes nachází připomínky na osudy obětí temné historie jesenických hor. Nechybí ani expozice v Šumperku a v Jeseníku.

Tematicky produkt navazuje na projekt Čarodějnické cyklotrasy, která vede přes Jeseníky a expozice v Šumperku, nově v Jeseníku až do polské Nysy. Tento projekt získal třetí místo a ocenění za neinspirativnější projekt v rámci evropských projektů příhraniční spolupráce Česká republika - Polská republika. Realizovaly ho město Šumperk, Powiat Nyski a Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu.

S Nebelem po Semmeringu a jak jinak než vlakem se vydává s návštěvníky třetí téma. „Čas zvolna plyne, krajina za okny čaruje a mění se v nekonečné filmové plátno. Horské skalnaté štíty, hluboká údolí, tajemné lesy, divoké řeky. Vydejte se s námi do Jeseníků po jedné z nejkrásnějších železničních tratí u nás – Slezském Semmeringu…,“ tak popisuje trať spoluautor komiksu Aloise Nebela Jaroslav Rudiš.

Cesta začíná ve známém železničním uzlu Zábřehu na Moravě a pokračuje jednotlivými zastávkami přes Bílý Potok až do Zlatých Hor. Železniční dobrodružství dokreslují ilustrace Jaromíra 99. Produkt je určen nejen filmovým fanouškům, ale i těm, co rádi objevují skrytá a zapomenutá místa. „Všechny tři produkty vznikaly ve spolupráci s odborníky a původními autory. Doufáme, že se budou návštěvníkům líbit a ukážou celé Jeseníky v nových emocích a pohledech,“ uzavřel ředitel Závěšický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám