Hlavní obsah

Bohumín posílá na zatopené Uničovsko vysoušeče

Novinky, Lucie Balcarová

Desítku vysoušečů za 200 tisíc korun odvezli starobohumínští dobrovolní hasiči do obcí postižených nedělní bleskovou povodní na Uničovsku. Bohumín postihla ničivá velká voda za posledních 25 let hned dvakrát, a tak na solidaritu se zaplavenými obcemi nezapomíná.

Foto: Lucie Balcarová

Dobrovolní hasiči vezou na Uničovsko desítku nových vysoušečů.

Článek

„Při dvou povodních, které jsme zažili v roce 1997 a 2010, nás zavalila vlna solidarity. Humanitární pomoc dorazila do Bohumína z nejrůznějších koutů České republiky. Od jednotlivců, institucí, měst i firem. Do Bohumína tehdy mířily kamiony s dezinfekcí, rukavicemi, pitnou vodou, kbelíky, lopatami. Lidé mezi sebou pořádali sbírky na to, aby nám pomohli. A na to se nezapomíná,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Nejvíce potřebné byly v Bohumíně po opadnutí velké vody vysoušeče. Po povodni před deseti lety jich mezi lidmi kolovalo kolem tří set. „Šlo nám o to, aby naše pomoc byla rychlá a účelná. A vysoušeče jsou po povodni nedostatkové zboží.  Proto jsme kontaktovali Uničov, domluvili detaily, tři starší vysoušeče jsme jim už poslali v předstihu a mezitím nakoupili deset nových výkonných přístrojů, se kterými vyrazili hasiči. V Uničově se postarají o jejich distribuci do svých nejpostiženějších obcí,“ upřesnil Vícha.

Pomoci by měly Šumvaldu, Břevenci a dalším vodou zasaženým obcím. „Uničovu je půjčujeme, na jak dlouho bude třeba. Počítáme s tím, že většina z nich se nám už nevrátí zpět. Nepřetržité vysoušení po povodních se většinou podepíše na jejich technickém stavu a nebudou už dál použitelné. Pokud se nám ale některé vrátí zpět, uskladníme je a v budoucnu mohou pomoci zase jinde. Bleskové povodně se nestávají každý den,“ uzavřel bohumínský místostarosta Lumír Macura.

Dodal, že zapůjčení bylo v tuto chvíli nejrychlejší formou, jak pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám