Hlavní obsah

Bílovecký zámek zpřístupní veřejnosti v nové sezoně další prostory

Novinky, Lenka Hatlapatková

Přestože zámecká sezona skončila již před několika týdny, v bíloveckém zámku je stále rušno. Probíhají zde totiž další naplánované rekonstrukce. Stavební ruch panuje nejen v suterénních prostorách, ale i na chodbách nebo ve Velké jídelně.

Foto: Archiv města Bílovec

Do zámecké jídelny se s velkou slávou vrátil dokonce obraz blahoslaveného Česlava, patrona rodu Sedlnitzkých, potažmo Odřivousů.

Článek

Návštěvníci zámku se v nové sezoně budou moci těšit například na novou expozici nejstarších dějin zámku. Ta vznikne v suterénu zámku.

„Těšíme se také na to, že zámek bude mít po mnoha letech opět vnitřní levé renesanční vřetenové schodiště, které bylo vlivem požáru v roce 1945 zcela poničeno. Opravy se dočká samozřejmě i pravé schodiště a probourány budou také průchody do šlechtických pokojů ve druhém patře zámku a do divadelního sálu,“ informoval kastelán zámku Eduard Valeš a dodal, že opraveno bude i původně pravděpodobně barokní schodiště do kanceláře kastelána a zdejší kamenné portály.

Na přelomu října a listopadu byla ve Velké jídelně zámku položena parketová podlaha a místnost byla osazena replikami původních dveří. „Při jejich výrobě jsme vycházeli z dobových fotografií,“ pokračuje kastelán. Do jídelny se v prosinci s velkou slávou vrátil dokonce obraz blahoslaveného Česlava, patrona rodu Sedlnitzkých, potažmo Odřivousů. A zámecký interiér se podařilo doplnit o další hodnotné kusy nábytku.

V roce 2020 zde budou zavěšeny mimo jiné i dobové lustry a závěsy. Své místo ve Velké jídelně naleznou nově kopie portrétů majitelů zámku z rodu Sedlnitzkých a jejich příbuzných. Rozšířená bude také prohlídková trasa zámku o pokoj baronky Margarety Sedlnitzké.

Část prací je realizována díky příspěvku z Ministerstva kultury ČR v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2019.

„Z tohoto dotačního titulu jsme získali 1,4 milionu korun, z nichž jsme restaurovali schodiště, včetně průchodů do dalších prostor zámku a dvou portálů k bytu správce,“ doplnila vedoucí odboru Regionálního rozvoje Blanka Korbelová. „Kromě toho se nám podařilo získat také 4,1 milionu korun z programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A SK-CZ. Tyto finance jsme využili na vytvoření expozice středověku v suterénu zámku, rekonstrukci městských schodů a zpřístupnění celé trasy i se značením od nádraží k zámku a na uspořádání několika přeshraničních akcí s partnerským městem Veličná.“ Podlaha a dveře ve Velké jídelně byly částečně hrazeny z peněz soukromého dárce.

„Jsme rádi, že se nám každý rok daří investovat do obnovy zámku, v jehož prostorách pořádáme většinu městských akcí a slavností, z nichž bych zmínila například Hradeckozámeckou noc, Den města nebo Beerfest na zámeckém nádvoří anebo Farmářský trh, který si také velmi rychle našel své příznivce. Všechny změny k lepšímu samozřejmě kvituje i veřejnost. Jen v roce 2019 prošlo bíloveckým zámkem téměř 10 tisíc lidí, což je úžasné!" dodala starostka Renata Mikolašová

„Poděkování za tuto opravdu vydařenou zámeckou sezonu patří nejen kastelánovi Eduardovi Valešovi, ale také pracovníkům našeho Kulturního centra, Domu dětí v Bílovci i divadelnímu souboru Odřivous, kteří se pravidelně zapojují do všech aktivit. A samozřejmě všem ostatním lidem, jimž na našem zámku záleží a pomáhají,” dodala starostka.

Reklama

Výběr článků

Načítám