Hlavní obsah

Arkádovému nádvoří zámku v Opočně se vrací vzhled z počátku minulého století

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Opočno i přilehlý park krásní každým dnem. I když musí být až do 25. května pro všechny návštěvníky uzavřen, neznamená to, že by se zde nic nedělo. Naopak. Intenzivně se pracuje v zámeckých komnatách, parku a v neposlední řadě také na nádvoří.

Foto: zámek Opočno (archiv)

Arkádovému nádvoří zámku v Opočně se vrací vzhled z počátku minulého století.

Článek

Arkádové nádvoří bezesporu patří mezi největší lákadla zámku v Opočně, a tak připomeňme, že monumentální arkády nechal v 16. století vybudovat při přestavbě původního hradu na zámek Vilém Trčka z Lípy.

A přítomnost této části opočenského zámku? „V současné napjaté době probíhá v zámeckém areálu obnova zelené plochy okolo pískovcových jelenů. Akce byla započata již během minulého roku,“ sdělila správa státního zámku s tím, že vloni srovnali řemeslníci obrubníky.

Pak následovalo odstranění původního porostu a instalace automatizovaného závlahového systému, což byl začátek návratu nádvoří k původnímu vzhledu, zachycenému na dobových fotografiích a pohlednicích ze začátku minulého století.

„Nyní probíhá výsadba kónicky zastřižených tisů a malých keříků buxusů, které budou tvořit ornamentální výjev přesně podle historických foto materiálů. Pro zajímavost - bylo zakoupeno 500 kusů buxusů a osm tisů,” uvedli zámečtí a nezapomněli připojit: „Děkujeme lidem v širokém okolí, kteří nás svým zájmem o věc podporují. Věříme, že finální podoba zeleně návštěvníky potěší.”

Reklama

Výběr článků

Načítám