Hlavní obsah

Všechno je nazdobené, jak to jen jde. Tak slaví Vánoce cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Cukrářka Mirka van Gils Slavíková, která se proslavila mimo jiné jako porotkyně v soutěži Peče celá země, slaví Vánoce s rodinou v Holandsku. Hlavní pro ni je velkolepě nazdobit dům a užít si Štědrý den v klidu. O vaření se spolu s ní stará syn Clark.

Jak slaví Vánoce cukrářka Mirka van Gils SlavíkováVideo: Novinky

 
Článek

„Na Štědrý den už to není o tom, že bych se honila okolo plotny a bláznila, protože mám vedle sebe druhého kuchaře, a to je můj syn Clark,“ pochvaluje si Mirka. „Máme všechno dopředu připravené tak, abychom na ten samotný Štědrý den už mohli jen jít na procházku a volněji si ho užívat.“

Foto: Mirka van Gils Slavíková

Mirka se svým synem Clarkem

Ze všeho nejdůležitější je pro Mirku vánoční výzdoba. „Jsem vánoční maniak, musím mít všechno krásně nazdobené. Stromeček musí být postavený už s prvním adventem, protože sbírám vánoční ozdoby,“ popisuje Mirka.

Jak na zdravější cukroví? Stačí ubrat cukr a přidat živiny. Vyzkoušejte naše recepty

Vánoce

Vánoční dárky se v Nizozemsku rozdávají už na Mikuláše. „Holandsko je země kalvinistická a naše vánoční slavení se tam odbývá už na Mikuláše. Mají volno a rozdávají si dárky tak, jak to my děláme na Štědrý den,“ vysvětluje Mirka. „Ale řekla bych, že to vyhráli, protože zároveň mají i normální Vánoce jako my, takže si užívají vlastně dvakrát,“ směje se.

Na Štědrý den Mirka s rodinou chodí na procházky.

Další rozdíl mezi českými a holandskými vánočními svátky spočívá v tom, že Holanďané téměř nepečou cukroví. „Vánoční cukroví, jak ho znáte z Čech, je hodně česká záležitost. Někteří fanoušci mi říkají, že pečou třicet dva druhů pečiva, to ani já sama nepobírám. Myslím, že v tomhle máme velikou specialitu,“ říká Mirka.

„Já nejvíc miluju kokosky. Vlastně mám ráda všechno kokosové, takže i tatínkovy kokosové rohlíčky. Také mám ráda úlky a všechno ostatní, co je naplněné,“ přiznala se.

Pekařům začátečníkům Mirka doporučuje vyzkoušet linecké.

Začínajícím pekařům by Mirka doporučila pustit se jako první do lineckého. „Někdo řekne, že je složitější, ale když máte dobrý recept, myslím, že to je základ pro všechno vánoční cukroví,“ prozrazuje a dodává, že jejím dalším tipem pro začátečníky jsou skořicové sušenky.

Zpěvačka Kamila Nývltová nedává dárky pouze rodině, dostávají je i domácí mazlíčci

Vánoce

Do Holandska se Mirka provdala. Nyní už tam žije jedenáct let. Předtím ale cestovala po celém světě a zažila i Vánoce v exotickém stylu na jihu Afriky.

V rámci svých cest Mirka navštívila jih Afriky, kde prožila i slavení Vánoc.

„Bylo léto a horko, o půlnoci na Štědrý den jsme skákali do bazénu. Chladit jsme se chodili do obchodních center, která byla krásně vánočně vyzdobená,“ vzpomíná Mirka na zážitky z cest.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám