Hlavní obsah

Vánoční strom na Staroměstském náměstí bude sloužit dobré věci

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Léblová, Jakub Dulínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přibližně 22 metrů vysoký smrk bude zdobit Staroměstské náměstí až do příchodu Tří králů. Zatímco teď tak vánoční strom plní funkci čistě estetickou, po Novém roce vyrazí na další cestu. Praha počítá s tím, že poté, co bude odstrojen, jeho dřevo poslouží pro výrobu nábytku, který chce nabídnout svým sociálním a pobytovým zařízením. Ten vyrobí studenti truhlářského oboru na pražském Jarově.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí bude sloužit dobré věciVideo: Novinky

 
Článek

Sedmdesátiletý smrk, který letos na Staroměstské náměstí dorazil z Dolní Černé Studnice na Jablonecku, zůstane ozdoben až do 6. ledna, tedy do Tří králů. Následně se pro něj připravuje další účel.

„Pokáceli jsme strom, který by musel být pokácen. Nechceme tedy, aby jeho život přišel vniveč tím, že bude vystaven na Staroměstském náměstí a poté poputuje někam na spálení,“ vysvětlil pražský radní pro oblast správy majetku Jan Chabr.

Foto: Novinky

Vánoční strom na Staroměstském náměstí bude odstrojen na Tři krále

Podle něj část větví zamíří do pražské zoologické zahrady. Zbytek asi 22 metrů dlouhého stromu se rozřeže a vysuší a následně zamíří do Střední odborné školy Jarov, kde z něj vyrobí nový nábytek.

Praha rozsvítila strom na Staroměstském náměstí, slavnost ale opět nebyla

Domácí

„Budeme se na tom rádi podílet, protože je to pro nás zaprvé prestižní a zadruhé z toho vznikne něco, co má smysl. Z toho stromu se musí samozřejmě vyrábět něco, co je z masivního dřeva, a jelikož má hodně větví, tak by bylo úplně ideální vyrábět něco malého, jako například židle nebo lavičky,“ řekl Novinkám vedoucí učitel odborného výcviku truhlářů a tesařů na škole Radek Andrlík.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vánoční strom pro pražské Staroměstské náměstí (vpravo) pochází z Dolní Černé Studnice na Jablonecku. Je vysoký 21,5 metru a vyrostl na soukromém pozemku.

S nevšední prací přitom už mají zkušenosti. Loni z vánočního stromu ze Staroměstského náměstí zdejší studenti vyrobili lavičky a zahradní mobiliář pro domov pro seniory v Malešicích.

I letos chce Praha nábytek nabídnout sociálním zařízením či dětským domovům. Jedním z těch, které se podle Chabra nabízí, je Domov sociálních služeb Vlašská na Praze 1.

Pražský vánoční strom je už rozřezán, studenti z něj vyrobí nábytek

Domácí

„Máme z toho velkou radost, protože budeme vytvářet nové bytové služby komunitního charakteru pro lidi, kteří jsou v tuto chvíli v psychiatrické léčebně v Bohnicích, a jakýkoliv nábytek se bude hodit,“ uvedl pověřenec řízení domova Martin Kahánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám