Hlavní obsah

V rouškách, bez ochutnávek a jen dva dny v týdnu. Okleštěné vánoční trhy začaly na Andělu

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Takový začátek adventního období Češi v novodobé historii ještě nezažili. Alespoň v omezené míře se v tradici minulých let rozhodli pokračovat například na Praze 5, která i během druhé vlny pořádá pravidelné páteční trhy na Andělu. Začátkem adventu provoz rozšířila i na úterý a doplnila sortiment vánočního zboží. To vítají nejen návštěvníci, ale i prodejci.

Vánoční trhy na AnděluVideo: Novinky

 
Článek

„Rozhodli jsme se pokračovat v trzích, které tu máme od září. Jen lehce doplníme sortiment vánočních dekorací, jak si to doba žádá,“ řekla Novinkám starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková. „Rozumíme tomu, že musíme dodržovat nějaká pravidla, hygienické normy, které v současné době jsou, ale chtěli jsme vyjít vstříc době a Vánocům,“ dodala.

Na trzích by lidé měli neustále nosit roušky a dodržovat alespoň dvoumetrové rozestupy. Navíc zde platí zákaz ochutnávek a u každého stánku je připravena dezinfekce. „Počet stánků je nižší, aby byly dodrženy rozestupy a požadavky hygieny,“ uvedla starostka s tím, že na rozdíl od jiných částí Prahy se rozhodli vánoční trhy v omezené míře uspořádat.

Bez vánočních trhů se zatím musí obejít například Staroměstské náměstí či Václavské náměstí, které v minulých letech bývaly předvánočním lákadlem nejen pro Pražany, ale zvláště pro turisty. V centru se vánoční trhy konají nadále například na Malostranském náměstí, a to každý čtvrtek až do Štědrého dne.

V Ostravě začaly vánoční trhy váhavě

Vánoce

Dotazovaní provozovatelé stánků na Andělu uvedli, že jsou tak rádi aspoň za omezenou možnost prodeje. „Můžeme být rádi, že alespoň dva dny jsou vyhrazeny, že tady můžeme být,“ řekla Novinkám Sandra Kardošová z prodejny Perníčkův sen, která kromě na Andělu prodává i na Malostranských trzích.

„Trhy měly být tak, jak bývaly vloni, předloni. Myslím, že tady není takový problém, aby kvůli tomu trhy nebyly. Zdrcující to pro nás asi není, ale je to problematické. Zvláště pro lidi, kteří se specializují na advent. Výroba a přípravy trvají od léta,” dodala provozovatelka vedlejšího stánku Jana Hejtmánková.

Vánoční stromy v Brně se rozsvítí v pátek, trhy zatím nebudou

Vánoce

Jak bude provoz trhů pokračovat v následujících týdnech, záleží podle Zajíčkové na vládních opatřeních. „Pokud se opatření rozvolní, budeme s provozovatelem jednat třeba o rozšíření sortimentu nebo o zvýšení počtu dní. Ale také se může stát, že se pravidla zpřísní, a pak budeme s provozovatelem třeba jednat i o uzavření trhů.”

Nyní se trhy na Andělu konají každý pátek a úterý od 8:00 do 20:00. Malostranské trhy pak každý čtvrtek od 9:00 do 16:00 a na Štědrý den do 14:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám