Hlavní obsah

V Německu kvůli koronaviru vznikají drive-in adventní trhy

ČTK, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické adventní trhy Německo pro letošní rok kvůli koronaviru zrušilo. Náhradou se objevily samostatné stánky se svařeným vínem nebo takzvané drive-in vánoční trhy, které si lidé mohou prohlédnout z auta. Jeden takový se ve čtvrtek otevřel v porýnském Kalkaru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V německém Landshutu otevřeli vánoční trhy drive-thruVideo: Reuters

 
Článek

Kalkarský park označuje trh jako Zimní říši divů, která je uzpůsobena na prohlídku z auta. „Zvláštní situace často přináší neobvyklé nápady,“ uvádí pořadatelé. V areálu parku vytyčili trasu dlouhou 2,5 kilometru, na které na návštěvníky čeká 300 vánočních stromků, umělý sníh a také Mikuláš, který dětem zamává. Připraveny jsou i velké jesličky s Josefem, Marií a Ježíškem. Vstupné činí 12,5 eura (330 korun) na jedno osobní auto.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci nesmějí vystoupit z auta.

Jedním z lákadel klasických adventních trhů jsou stánky s občerstvením. Taková možnost nechybí ani v Kalkaru, potraviny se ale uvnitř areálu prodávají výhradně s sebou, a to po objednání předem přes internet. Předání je z hygienických důvodů bezkontaktní, zaměstnanci parku objednávky zákazníkům pověsí na zpětná zrcátka. Další stánky s občerstvením, které dělí velké rozestupy, stojí na parkovišti na konci prohlídkové trasy.

ON-LINE: V ČR přibylo přes 6400 nakažených

Koronavirus

Zde si mohou lidé svařené víno, horkou čokoládu a také párky či guláš z okénka auta koupit bez předchozího objednání. Zřízena zde byla také zvláštní odstavná plocha, kde si lidé jídlo mohou v autě v klidu sníst, pokud ho nechtějí vézt domů. Konzumace mimo vůz je nicméně zakázána.

Vše směřuje ke stupni 4, ukazuje PES

Domácí

Kalkarský trh bude otevřen do konce roku každý týden od středy do neděle s výjimkou Štědrého dne. V Německu ale není svého druhu jediný.

V sobotu se takový otevřel i v Bochumi v Porúří. Akce se nekoná denně, ale jen ve vybrané dny. Další termín je stanoven na 17. prosince, ale lístky jsou již nyní prakticky vyprodané. Vstupné, jehož součástí je i balíček občerstvení a litr svařeného vína v lahvi na pozdější ohřátí, stojí 55 eur (1450 korun).

Foto: Profimedia.cz

Kalkarský park trh označuje jako Zimní říši divů, která je uzpůsobena na prohlídku z auta.

Další drive-in vánoční trh uspořádal Patrick Schmidt v bavorském Landshutu. „Princip je podobný jako u velkých řetězců s rychlým občerstvením, lidé přijedou autem, dostanou lístek s nabídkou, projedou si trasu se stánky,“ říká Schmidt. Věří, že i tato náhrada mu pomůže složitou dobu překonat. „Nehledě na to, že díky trhu nyní nemusíme na kurzarbeit, je to také zábava,“ uvádí. Schmidt původně trhy pořádal od čtvrtka do pátku, kvůli velkému zájmu ale přidal ještě středu.

Vláda upravila pravidla pro prodej alkoholu na trzích a s sebou

Domácí

Navzdory tomu, že se vánoční trhy nekonají, stánky se svařeným vínem a jídlem ve městech fungují. Prodej svařeného vína se ale řadě politiků a také odborníků nelíbí, protože se u nich hromadí lidé ve frontách a málo se dbá na odstup či roušky.

Sociálnědemokratický poslanec Karl Lauterbach prodeje svařeného vína a lahvového piva u stánků označil za katastrofální, jako odstrašující případ zmínil Kolín nad Rýnem. Město později zakázalo prodej vybraného alkoholu na veřejnosti po 16:00. Omezení se zde vztahuje pouze na horké alkoholické nápoje, jako jsou punč, svařené víno či svařené pivo, naopak lahvové pivo je tak nadále dostupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám