Hlavní obsah

Tradiční vanilkové rohlíčky podle receptu mistra cukráře

S blížící se první adventní nedělí nastává ve většině českých domácností období příprav vánočního cukroví. Tím nejčastějším na českých stolech bývají kromě perníčků i vanilkové rohlíčky. Jejich recept se v rodinách často dědí z generace na generaci. Recept na chutné vanilkové rohlíčky Novinkám prozradil i cukrář Jan Moučka, v jehož rodině se tento recept dědí už po tři generace.

Tradiční vanilkové rohlíčky podle receptu mistra cukráře

Vanilkové rohlíčky jsou už několik staletí klíčovou součástí nejen české vánoční tabule. Oblíbené jsou nejen pro svou chuť, ale i vůni. Zvláště když se připravují, dokážou vanilkou rozvonět celý byt. A připravovat by se měly zpravidla dlouho dopředu, neboť jako trvanlivé cukroví chutnají nejlépe odleželé.

I tak velmi záleží na konkrétním receptu, který se může lišit, i když základ je zpravidla stejný: mouka, máslo, vejce, cukr, ořechy a vanilka.

Recepty se pak často dědí po generace a každá rodina si je střeží jako svůj poklad. O svůj rodinný recept na vanilkové rohlíčky se podělil i cukrář Jan Moučka ze Strančic u Prahy. Stejné vanilkové rohlíčky už pekla jeho babička.

Recept na vanilkové rohlíčky

INGREDIENCE
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g namletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 40 g žloutků
  • vanilkový lusk

POSTUP:

  • V míse smíchejte mouku, moučkový cukr a vlašské ořechy.
  • Do směsi přidejte jadérka vanilkového lusku a studené máslo.
  • Směs rukou prohněťte, přidejte žloutky a zapracujte těsto.
  • Těsto zabalte do fólie a dejte na dvě až tři hodiny vychladit do ledničky.
  • Těsto si rozdělte na několik částí. Z jednotlivých částí vyválejte válečky.
  • Z válečků odkrajujte kousky a vyválejte z nich rohlíčky.
  • Rohlíčky vyložte na pečicí papír a pečte v rozehřáté troubě na 150 stupňů do zlatova. Podle velikostí rohlíčků to může být přibližně deset až patnáct minut.
  • Upečené rohlíčky, ještě horké, obalte ve vanilkovém cukru a dejte vychladnout.

Stejně jako linecké cukroví i vanilkové rohlíčky na české stoly doputovaly z Rakouska, kde tuto dobrotu znají pod názvem Vanillekipferl. Jejich původ sahá pravděpodobně až do 17. století.

Legenda praví, že cukroví ve tvaru rohlíčků začali Vídeňáci péct na počest druhého vítězství nad Turky, kteří Vídeň obléhali v roce 1683. Rohlíčky původně měly připomínat půlměsíc, jenž byl součástí znaku Osmanské říše.

Do původních se místo vlašských ořechů přidávaly pražené mleté mandle. Dnes se jako třetí varianta objevují i rohlíčky s pistáciemi.

Tradičním vánočním cukrovím přitom nejsou jen v Česku nebo Rakousku, ale také v Německu, na Slovensku, v Polsku či v Maďarsku.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků