Hlavní obsah
Tradiční vánoční perníčky Foto: Profimedia.cz

Tradiční recepty na vánoční cukroví

Vánoce bez pečení tradičního vánočního cukroví si neumí představit většina českých domácností. Ačkoliv si dnes můžete objednat výtečné cukroví od profesionálů, lidé stále ještě preferují své vlastní recepty děděné z generace na generaci. V průměru přitom hospodyňky napečou kolem 8 druhů.

Tradiční vánoční perníčky Foto: Profimedia.cz
Tradiční recepty na vánoční cukroví

Tradiční vánoční perníčky

Foto: Cukrářské potřeby Monaco

Hotová směs Královská glazura (instatní bílková glazura) je ideální například na: zdobení perníčků nebo zhotovení cukrových dekorací. Cena: 205,25 Kč

INGREDIENCE 
Na perníčky
  • 1000 g hladké mouky
  • 360 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 12 lžic medu
  • 5 lžic másla
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 prášky do perníku
  • citronová kůra
 Na bílkovou polevu
  •  170–200 g moučkového cukru nejméně dvakrát prosátého
  • 1 bílek (přecezený)
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžička citronové šťávy

POSTUP:

  • Prosetou mouku, cukr, koření, kakao, rum a citronovou kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce.
  • Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé, přidáme hl. mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit.
  • Zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň několik hodin odpočinout.
  • Těsto vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu, vyválíme a vykrajujeme tvary. 
  • Pečeme na 170 °C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet, teprve pak zdobíme bílkovou polevou.
  • Bílkovou polevu připravíme tak, že dáme do mísy cukr, bílek, solamyl, citronovou štávu a vše třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy (kolem 15 minut).
  • Podle potřeby buď přidáme moučkový cukr, nebo naopak rozředíme citronovou šťávou.
  • Obarvit můžeme potravinářskou gelovou barvou nebo práškovou potravinářskou barvou, kterou napřed rozmícháme v trošce vody a po kapkách přidáme do polevy až do požadovaného odstínu.

TIP: Bílkovou polevu lze koupit i v instantní podobě.

Špaldové vanilkové rohlíčky

Foto: Babiččina volba

INGREDIENCE
  • 175 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 215 g hladké špaldové mouky
  • 75 g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • směs na obalení – 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr

POSTUP:

  • Do mísy nasypeme mouku, cukr, ořechy a přidáme špetku soli.
  • Přidáme na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujeme hladké těsto.
  • Těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme přes noc do lednice.
  • Vyložíme plech pečicím papírem a předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Z těsta vyválíme váleček a nožem ho rozkrájíme na stejné díly podle toho, jak velké rohlíčky chceme mít.
  • Z každého dílku rukama vytvarujeme rohlíček. Rohlíčky klademe s rozestupy na plech, poté pečeme dorůžova.
  • Ještě teplé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Ořechy plněné krémem zdobené bílou čokoládou a drcenými ořechy

Foto: Martin Siebert

INGREDIENCE
Suroviny
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g vlašských ořechů
  • 250 g másla
Krém
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů

POSTUP: 

  • Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout.
  • Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 8 minut.
  • Upečené ořechy vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a ještě teplé vyklepneme z formiček.
  • Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně plníme krémem.
  • Krém: Změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, přidáme rum a mleté ořechy. Krém dáme do cukrářského sáčku a plníme ořechy. Spojíme vždy dva kusy korpusu k sobě. Konce ořechů namáčíme v čokoládové polevě a posypeme drcenými ořechy.

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 125 g bílků
  • 125 g cukru krystal
  • 15 g bramborového škrobu
  • 100 g moučkového cukru

POSTUP:

  • Našleháme si bílky a postupně k nim během šlehání přidáme krystalový cukr.
  • Asi po 15 minutách, až bude hmota dostatečně našlehaná, do ní ručně vmícháme moučkový cukr.
  • Sníh dáme do cukrářského sáčku na zdobení a s jeho pomocí vymodelujeme na plechu s pečicím papírem cukroví různých tvarů. Fantazii se při výrobě obrazců meze nekladou.
  • Jakmile bude cukroví vytvořené, pečeme ho v troubě 2 hodiny na 95 °C nebo ho necháme přes noc vysušit, aby ztvrdlo. 

Staročeské zázvorky

Staročeské zázvorky

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE
  • 420 g mletého, prosátého cukru (moučkového)
  • 3 celá vejce
  • 3 žloutky
  • 8 g mletého zázvoru
  • 420 g mouky (polovina hrubé + polovina hladké - lze použít jen polohrubou) 
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

POSTUP:

  • Cukr, zázvor, vejce a žloutky třeme v míse tak dlouho, dokud vše nezhoustne.
  • Poté přidáme většinu mouky smíchanou s práškem do pečiva a uděláme těsto.
  • Na vál dáme zbytek mouky a těsto v ní ještě dopracujeme, až potom těsto vyválíme na 3/4cm plát a vykrajujeme formičkami.
  • Cukroví pokládáme na pečicím papírem vyložené plechy a necháme cca 3 hodiny usušit.
  • Poté pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C. Délka pečení záleží na velikosti a tloušťce.
  • Během pečení plech jednou otočíme, aby cukroví bylo rovnoměrně upečené.
  • Zázvorky nesmí být moc upečené, jenom zespodu nafouklé. Mají mít skoro bílou barvu.
  • Nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihneme a podíváme se na její spodek. Zázvorka drží pohromadě a je zespodu skoro nepoznatelně narůžovělá.
  • Zázvorky uskladníme ve skleněné nádobě s kouskem jablečné slupky a necháme ve vlhku a chladnu.

Tradiční linecké cukroví

Linecké cukroví

Foto: Akademie kvality

INGREDIENCE
  • 25 dkg másla
  • 35 dkg hladké mouky
  • 12 dkg cukru
  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
  • citronová kůra

POSTUP:

  • V míse nejprve smícháme všechny suroviny najednou a uhněteme do hladkého těsta.
  • Když máme těsto zpracované, necháme jej odpočinout, aby se nám lépe rozvalovalo.
  • Následně těsto rozválíme na placku a vykrájíme kolečka jako spodní část a kytičky jako vrchní část.
  • Poté pečeme 7 až 8 minut při 190 stupních na plechu vyloženém pečicím papírem.
  • Po vychladnutí spojíme jednotlivé části rybízovou marmeládou.
  • Poté můžeme posypat moučkovým cukrem.

Čokoládové oválky s pařížským krémem a mandlí

Čokoládové oválky

Foto: Martin Siebert

INGREDIENCE
Na těsto
  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g kakaa
  • vanilka
  • citronová kůra
Na krém
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 g kvalitní čokolády
  • 30 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 250 g másla

POSTUP:

  • Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout.
  • Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, případně několik dní odležet.
  • Před zdobením krémem dáme na každý oválek trochu malinové marmelády a půlku mandle.
  • Poté si připravíme krém. Smetanu přivedeme k varu, přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Za stálého míchání opatrně přisypeme polohrubou mouku a provaříme.
  • Stáhneme z plamene a vmícháme jeden žloutek. Hmotu zchladíme.
  • Mezitím si necháme při pokojové teplotě povolit máslo, které vyšleháme spolu s čokoládovou hmotou.
  • Krémem naplníme cukrářský sáček a zdobíme připravené korpusy. Dáme do chladničky zchladnout a poté namáčíme v čokoládové polevě, dozdobíme druhou půlkou mandle.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků