Tradiční recepty na vánoční cukroví
Tradiční vánoční perníčky
Hotová směs Královská glazura (instatní bílková glazura) je ideální například na: zdobení perníčků nebo zhotovení cukrových dekorací. Cena: 205,25 Kč
INGREDIENCE |
Na perníčky |
|
Na bílkovou polevu |
|
POSTUP:
- Prosetou mouku, cukr, koření, kakao, rum a citronovou kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce.
- Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé, přidáme hl. mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit.
- Zabalíme do potravinové folie a necháme alespoň několik hodin odpočinout.
- Těsto vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu, vyválíme a vykrajujeme tvary.
- Pečeme na 170 °C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet, teprve pak zdobíme bílkovou polevou.
- Bílkovou polevu připravíme tak, že dáme do mísy cukr, bílek, solamyl, citronovou štávu a vše třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy (kolem 15 minut).
- Podle potřeby buď přidáme moučkový cukr, nebo naopak rozředíme citronovou šťávou.
- Obarvit můžeme potravinářskou gelovou barvou nebo práškovou potravinářskou barvou, kterou napřed rozmícháme v trošce vody a po kapkách přidáme do polevy až do požadovaného odstínu.
TIP: Bílkovou polevu lze koupit i v instantní podobě.
Špaldové vanilkové rohlíčky
Foto: Babiččina volba
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Do mísy nasypeme mouku, cukr, ořechy a přidáme špetku soli.
- Přidáme na plátky nakrájené máslo a rukama nebo pomocí robotu vypracujeme hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinové folie a uložíme přes noc do lednice.
- Vyložíme plech pečicím papírem a předehřejeme troubu na 160 °C.
- Z těsta vyválíme váleček a nožem ho rozkrájíme na stejné díly podle toho, jak velké rohlíčky chceme mít.
- Z každého dílku rukama vytvarujeme rohlíček. Rohlíčky klademe s rozestupy na plech, poté pečeme dorůžova.
- Ještě teplé rohlíčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Ořechy plněné krémem zdobené bílou čokoládou a drcenými ořechy
Foto: Martin Siebert
INGREDIENCE |
Suroviny |
|
Krém |
|
POSTUP:
- Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout.
- Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 8 minut.
- Upečené ořechy vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a ještě teplé vyklepneme z formiček.
- Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně plníme krémem.
- Krém: Změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, přidáme rum a mleté ořechy. Krém dáme do cukrářského sáčku a plníme ořechy. Spojíme vždy dva kusy korpusu k sobě. Konce ořechů namáčíme v čokoládové polevě a posypeme drcenými ořechy.
Sněhové pusinky
Sněhové pusinky
Foto: Profimedia.cz
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Našleháme si bílky a postupně k nim během šlehání přidáme krystalový cukr.
- Asi po 15 minutách, až bude hmota dostatečně našlehaná, do ní ručně vmícháme moučkový cukr.
- Sníh dáme do cukrářského sáčku na zdobení a s jeho pomocí vymodelujeme na plechu s pečicím papírem cukroví různých tvarů. Fantazii se při výrobě obrazců meze nekladou.
- Jakmile bude cukroví vytvořené, pečeme ho v troubě 2 hodiny na 95 °C nebo ho necháme přes noc vysušit, aby ztvrdlo.
Staročeské zázvorky
Staročeské zázvorky
Foto: Profimedia.cz
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- Cukr, zázvor, vejce a žloutky třeme v míse tak dlouho, dokud vše nezhoustne.
- Poté přidáme většinu mouky smíchanou s práškem do pečiva a uděláme těsto.
- Na vál dáme zbytek mouky a těsto v ní ještě dopracujeme, až potom těsto vyválíme na 3/4cm plát a vykrajujeme formičkami.
- Cukroví pokládáme na pečicím papírem vyložené plechy a necháme cca 3 hodiny usušit.
- Poté pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C. Délka pečení záleží na velikosti a tloušťce.
- Během pečení plech jednou otočíme, aby cukroví bylo rovnoměrně upečené.
- Zázvorky nesmí být moc upečené, jenom zespodu nafouklé. Mají mít skoro bílou barvu.
- Nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihneme a podíváme se na její spodek. Zázvorka drží pohromadě a je zespodu skoro nepoznatelně narůžovělá.
- Zázvorky uskladníme ve skleněné nádobě s kouskem jablečné slupky a necháme ve vlhku a chladnu.
Tradiční linecké cukroví
Linecké cukroví
Foto: Akademie kvality
INGREDIENCE |
|
POSTUP:
- V míse nejprve smícháme všechny suroviny najednou a uhněteme do hladkého těsta.
- Když máme těsto zpracované, necháme jej odpočinout, aby se nám lépe rozvalovalo.
- Následně těsto rozválíme na placku a vykrájíme kolečka jako spodní část a kytičky jako vrchní část.
- Poté pečeme 7 až 8 minut při 190 stupních na plechu vyloženém pečicím papírem.
- Po vychladnutí spojíme jednotlivé části rybízovou marmeládou.
- Poté můžeme posypat moučkovým cukrem.
Čokoládové oválky s pařížským krémem a mandlí
Čokoládové oválky
Foto: Martin Siebert
INGREDIENCE |
Na těsto |
|
Na krém |
|
POSTUP:
- Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout.
- Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, případně několik dní odležet.
- Před zdobením krémem dáme na každý oválek trochu malinové marmelády a půlku mandle.
- Poté si připravíme krém. Smetanu přivedeme k varu, přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Za stálého míchání opatrně přisypeme polohrubou mouku a provaříme.
- Stáhneme z plamene a vmícháme jeden žloutek. Hmotu zchladíme.
- Mezitím si necháme při pokojové teplotě povolit máslo, které vyšleháme spolu s čokoládovou hmotou.
- Krémem naplníme cukrářský sáček a zdobíme připravené korpusy. Dáme do chladničky zchladnout a poté namáčíme v čokoládové polevě, dozdobíme druhou půlkou mandle.