Hlavní obsah

Vánoční ozdoby z kravského rohu a další doplňky pro milovníky ekologie

Novinky, das

Letošní Vánoce se v mnoha domácnostech ponesou v ekologičtějším duchu, než tomu bylo v minulých letech. Jak ukazuje právě probíhající londýnský veletrh Spirit of Christmas, společnost si stále více uvědomuje dopady současného života na životní prostředí a začíná se vracet k věcem z dávné minulosti, kdy dostávaly přednost trvalé a pokud možno přírodní materiály, které se dědily z generace na generaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Eco-friendly vánoční dekorace: Ozdoby z kravských rohů nebo koberečky z recyklovaných plastových lahví na veletrhu v LondýněVideo: AP

 
Článek

Lidé tak začali i více přemýšlet nad nákupem vánočních ozdob a dekorací. Velký návrat tak slaví skleněné foukané ozdoby, slaměné ozdoby, ale také ozdoby vyráběné z kravských rohů.

„Když jsem byla poprvé před 30 lety v Ugandě, viděla jsem, jak místní lidé, když zabili krávu, snědli maso, zužitkovali kůži, ale veškeré rohy pálili. Byl z toho jednak velký zápach, a pak to zemědělcům nic nepřinášelo. Přišli jsme tedy s nápadem, jak i rohy efektivně zužitkovat.

Vánoční ozdoby z rohů tak začaly být zdrojem peněz nejen pro nás, ale také pro samotné africké zemědělce. Přestalo se plýtvat něčím, co souviselo s naším potravinovým řetězcem,” vysvětluje Lesley Magnayová.

Rostlinné hamburgery sice chrání planetu, ale zdravější být vůbec nemusí

Zdraví

Firma vyrábějící ozdoby pak přivedla k dokonalosti i obalové materiály, které jsou vyrobeny z banánů.

Lidé tak konečně začali smýšlet jinak. „Začali chtít věci, které mají nějakou trvanlivost a vrací se k době, kdy se spousta věcí ještě vyráběla ručně a ctila se řemeslná práce. Raději si tedy připlatí za něco, co nevlastní masy a vydrží po generace,” dodává Catherine Thakeová, ředitelka veletrhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám