Hlavní obsah

Štědrovečerní stůl bude ještě dražší než loni

Právo, Novinky, Jiří Novotný, bož

Na vánoční hodování většina českých domácností vynaloží několik tisíc korun. Více než o loňských Vánocích si na ni budou muset připlatit zejména ty rodiny, které dávají před kaprem přednost řízku. Vepřové maso totiž začalo zdražovat a hrozí, že cena za kilogram stoupne až o čtyřicet korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny brambor

Článek

Dražší než loni bude na vánočním stole i pivo. Totéž platí o ovoci, které je u některých druhů meziročně dražší téměř o čtyřicet procent, i když to se netýká pro štědrovečerní stůl tak nezbytných plodů, jako jsou jablka, pomeranče a banány.

Naopak kapra si půjde pořídit za zhruba stejnou cenu jako loni, tedy kilo od 80 do 120 korun. A pokud se pro něj vydáte přímo do rybářství, zaplatíte zpravidla ještě méně.

Ceny kaprů se nezmění, víc ale lidé zaplatí za brambory, ovoce nebo pivo

Například Rybářství Lnáře bude prodávat ryby na sádkách v Rožmitále pod Třemšínem. Kapr první třídy zde bude stát 75 korun a výběrový 85 korun za kilogram. Vypravit se v této době pro kapra však bude možné na tisících míst v celé republice. Kádě se ve městech zpravidla objeví od 20. prosince.

Kapr bude o Vánocích kralovat i letos. Na druhém místě je podle rybářů amur, jenž stojí kolem devadesáti korun za kilo. Kdo nejí kaprovité ryby, zvolí třeba ty dravé, jež jsou ovšem podstatně dražší.

Rybářství v Lahovicích prodává štiku za 250 korun za kilogram. Kilo sumce zde stojí 220 korun, candáta 380 korun a úhoře 646 korun.

Nehrozí vaječná ani máslová krize

Dražší než loni by neměl být ani salát. Vejce, která jsou potřeba nejen do něj, ale i do trojobalu, totiž po celý rok naopak zlevňovala.

V listopadu tak byla cena deseti vajec podle databáze Českého statistického úřadu v průměru 31,38 koruny, o 18,2 procenta nižší než ve stejném loňském měsíci.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny vajec

„Žádnou vaječnou krizi ani nyní čekat nelze,“ ujišťuje ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. Jak ovšem upozornil, brambory před Vánoci podraží. Jejich cena bude tedy vyšší než říjnových 18 korun za kilogram.

Čtvrtka másla vyšla v říjnu průměrně na 44,65. Ještě o měsíc dříve šlo o 46,15 koruny, což bylo od března nejvíce.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj ceny másla

„Ani žádná máselná krize ale teď neudeří. Ekonomické zpomalení Číny dostává globální trh s mléčnými produkty, včetně smetany a másla, do rovnováhy. Kilogram másla je na trhu EU levnější meziročně zhruba o jedno euro, asi o dvacet procent,“ vyčíslil Kovanda.

S mírným zdražením musí počítat lidé, kteří dají před pečením přednost nákupu cukrovinek a vánoček v obchodních řetězcích. Pekaři a obchodníci to zdůvodňují vyššími náklady na energie a zvyšování mezd.

Reklama

Výběr článků

Načítám