Hlavní obsah

Pomalu pečená svatomartinská husa

Novinky, das

Svatomartinské posvícení symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, potažmo Vánoc. Hlavní událostí tohoto hodování je pečená husa, která je v tomto období nejlépe vykrmená a tučná. Legenda sice tvrdí, že husa skončila na pekáči zrovna na sv. Martina za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu, ale jak tomu bylo ve skutečnosti, už asi nezjistíme. Důležité je, že se tato tradice dochovala dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Pečená husa

Článek

Tajemství šťavnaté a voňavé pečínky spočívá v přípravě již den předem a také v pomalém pečení, a to až 12 hodin. Trouba přitom musí být zahřátá jen velmi málo.

Průměrná husa se při teplotě 90 °C upeče za osm hodin. Aby nedošlo k jejímu vysušení, mnozí lidé ji noří před pečením do sádla.

Pomalu pečená svatomartinská husa

INGREDIENCE

  • 3,5 - 4kilová husa
  • 3 jablka
  • sůl
  • celý kmín

POSTUP:

  • Odpoledne den před podáváním husu očistěte, potřete ji solí a pokmínujte. Takto připravenou husu nechte chvíli v chladnu odležet.
  • Než půjdete spát, předehřejte troubu na 200 °C a následně v ní husu v hlubším pekáči a pod pokličkou nechte 15 minut zatáhnout.
  • K huse poté přidejte oloupaná jablka, zbavená jadřinců a nakrájená na čtvrtiny, vše zalijte horkou vodou a opět přiklopte pokličkou, případně alobalem a ztlumte troubu na 90 °C.
  • Ráno teplotu trouby zvyšte na 170 °C, husu občas podlijte výpekem, během pečení můžete také občas propíchnout kůži mezi stehny a trupem (ne do masa).
  • Dvacet minut před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.

Jako přílohy se nejčastěji podávají červené či bílé zelí, bramborové knedlíky nebo noky a oblíbené lokše (bramborové placky).

Toužíte si vánoční čas užít bez stresu? Začněte s přípravami už nyní

Vánoce

 Tradiční předpovídání počasí

Podle pečené husy lze předpovědět i počasí na nadcházející zimu. Naše babičky odhadovaly počasí podle množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy, pak také podle stavu jejích kostí.

Když měla husa více podkožního tuku, pak byla tužší zima. Tradice také říká, že čím tmavší prsní kost husy je, tím blátivější budou Vánoce. Naopak, čím světlejší, tím víc napadne sněhu.

Důležitý je také hřbet kosti – pokud je do bíla, pak bude sníh i na horách. Když je naopak kropenatý, přijdou plískanice.

Počasí se dříve předpovídalo i na základě vrstev cibule, zda je listí na stromech dlouho či zda kachny nesou ještě na podzim vejce, což už není obvyklé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám