Hlavní obsah

Vánoce na ČT: Marie Terezie a čtyři pohádky s Ebenem či Křížem

Novinky, Stanislav Dvořák

Historická Marie Terezie a čtyři nové pohádky patří k tahákům vánočního programu České televize. Nabídku doplní show Peče celá země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Kříž na představení vánočního pogramu ČT

Článek

Princezna a půl království je název letošní štědrovečerní pohádky režiséra Karla Janáka. Honzu, který se ze začátku princezně moc nelíbí, si zahrál Matouš Ruml, princeznu Eva Josefíková. Po dlouhých letech se ve filmu ukáže Marek Eben jako rytíř Valerián, který Honzu vychovává.

„Honza působí jako slon v porcelánu a královští rodiče řeší, jak se ho zbaví. Musí si tu princeznu zasloužit znovu,“ vysvětlil Karel Janák.

Další pohádka Čarovný kamínek vznikla v Tatrách v koprodukci se Slováky a hrají v ní mimo jiné Pavel Kříž a Zuzana Bydžovská. Vypráví o lesních bytostech a kamínku, který splní všechna přání.

„Moje postava je správce panství, já jsem byl vevnitř, neviděl jsem Tatry a medvědy, ale viděl jsem moc milé slovenské kolegy,“ popsal Kříž. „Správce je laskavý a je na straně dobra, ale trošku manipuluje,“ dodal.

Toužíte si vánoční čas užít bez stresu? Začněte s přípravami už nyní

Vánoce

Čertí brko a galakoncert Bílé

V televizní premiéře se na obrazovce objeví filmová pohádka Čertí brko Marka Najbrta, která již běžela v kinech. Čtvrtá pohádka je speciální, v příběhu Kde bydlí strašidla hrají neslyšící herci a ve znakovém jazyce.

Foto: Falcon

Čertí brko

Další řada koprodukční minisérie Marie Terezie poběží po Vánocích 1. a 2. ledna. Panovnice v druhé řadě zestárla a pocítí dopady politiky na osobní život.

Vánoční galakoncert Lucie Bílé přinese zvláštní vánoční repertoár v podání známé zpěvačky. Koncert uvede katolický kněz Zbigniew Czendlik.

„Mám tam kapelu Petra Maláska a velký sbor… tradičně mám taky hosta Honzu Toužimského,“ řekla Bílá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lucie Bílá

Peče celá země je nový pořad, kde bude soutěžit dvanáct amatérských kuchařů, pekařů a cukrářů. Silvestr přinese speciální verze pořadů Všechnopárty a Zázraky přírody a nový pořad Do roka a do dna s historkami, vtipy a písničkami. Samozřejmě poběží také Tři oříšky pro Popelku, Pelíšky, Láska nebeská a další sváteční klasiky.

Vánoční dekorace se letos ponesou v duchu retra, světelných efektů a minimalismu

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám