Hlavní obsah

Jak zabalit láhev jako dárek

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obdarovat blízkého láhví vína či něčeho ostřejšího patří k běžným pozornostem nejen času vánočního. Zabalit láhev do papíru se pro její tvar zdá být obtížné, mnoho lidí tak raději sáhne po dárkové tašce nebo využije balicí službu. Ale s našimi návody ji hravě zvládnete zabalit i vy.

Foto: Hornbach

Vánoční dárky. Ilustrační foto

Článek

Balení dárků neforemných tvarů dá mnohem větší práci než příprava drobností a darů s pravidelným tvarem. Existují ale i velmi jednoduché triky, jak docílit krásného zabalení láhve, řekněme s vínem.

Zabalit do ponožek

Zní to zvláštně, ale tento způsob patří mezi naprosto nejsnazší. Potřebujete k němu pár podkolenek či nadkolenek podle velikosti láhve samotné.

  1. Láhev vsunete do jedné z ponožek dnem napřed. Ponožku poté vysunete, aby v ní láhev zmizela celá.
  2. Druhou ponožkou jedenkrát obmotáte láhev u hrdla či tam, kam dosahuje přebývající část první ponožky. Na druhé ponožce vytvoříte uzel. A je hotovo.

Čím potěšit muže pod stromečkem

Vánoce

Balení do utěrky

O trochu více zručnosti vyžaduje zabalení láhve do utěrky na nádobí. Vedle utěrky obdélníkového či čtvercového tvaru ještě potřebujete stužku.

  1. Utěrku si rozložte. Pokud na ní jsou ornamenty pouze na jedné straně a chcete právě tuto stranu mít na konci viditelnou, položte utěrku těmito ornamenty dolů.
  2. Postavte láhev doprostřed utěrky.
  3. Uchopte dva protější rohy utěrky a přiložte je k sobě. Měly by se setkat u hrdla láhve a dosahovat k němu. Držte je u sebe.
  4. Přidejte k nim i zbývající dva rohy utěrky.
  5. Tam, kde jste rohy utěrky zatím drželi, ovažte láhev stužkou. Udělejte na ní pevný uzel. A máte dárek připravený k předání.

Čím potěšit pod stromečkem babičky a dědečky

Vánoce

Balicí papír

  1. Vyberte si vhodný balicí papír, připravte si nůžky, oboustrannou lepicí pásku, stuhu a obyčejnou tužku. Některé lepení může snadno obstarat i jednostranná páska, avšak pro vzhlednější zabalení je vhodné, aby lepenka nebyla vidět.
  2. Odměřte si vhodnou velikost balicího papíru. Tu zjistíte, když si láhev položíte na papír. Na straně u dna láhve ponechte alespoň 3–5 centimetrů navíc, nad hrdlem nejméně 20 centimetrů. Podle velikosti láhve si nechte i dostatek papíru po stranách. Můžete si označit tužkou rozměry papíru, podle značek jej pak odstřihnout na potřebnou velikost.
  3. Omotejte papírem tělo láhve. Kde se obě strany papíru (jak jste si nechali po stranách do rezervy) potkají a mírně překryjí, tam je slepte oboustrannou páskou.
  4. Opatrně obalte dno láhve po malých částech. Ohýbejte papír do trojúhelníků směrem ke středu dna, než zakryjete celé dno. Poslední kousek přilepte páskou k předchozím. Přehledně to je patrné na výše přiloženém videu.
  5. Postavte láhev dnem dolů.
  6. Přebytečný papír nad hrdlem láhve skládejte po malých kouscích jako harmoniku, než dojdete k hrdlu. Pak jej uprostřed přilepte k hrdlu páskou.
  7. Omotejte láhev od hrdla ke dnu středem láhve stužkou a zavažte ji.
  8. Okraje vytvořené harmoniky přitáhněte k sobě a uprostřed zajistěte lepicí páskou. A je hotovo. Šťastné a veselé.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám