Hlavní obsah

Figurky rudického betlému pohánějí stěračové motorky

Aleš Fuksa, Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět let zasvětil svému unikátnímu dílu čtyřiasedmdesátiletý Jan Vysloužil z Rudic na Slovácku. Už jeho otec o něm snil. Ale s prací nakonec v požehnaném věku nezačal. Přání vytvořit neobyčejný dřevěný betlém tak přešlo z otce na syna.

Rudický betlémVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Výsledkem je šest a půl metru dlouhý mechanický betlém s více než dvěma sty postavičkami. V pohybu je drtivá většina z nich. A se svým velkolepým dílem nehodlá řezbář jen tak skončit. Stále se jej snaží rozšiřovat. „Dokud to jen půjde,“ tvrdí.

„Byl to tátův sen. Zemřel v nedožitých devadesáti letech dřív, než vůbec se stavbou začal. Snažil jsem se ho dlouho postrkovat, aby se do toho pustil, že se chytím a budu pokračovat. Ale nevyšlo to,“ přiznal řezbář.

Příbramské betlémy jsou světovým unikátem

Vánoce

Až po letech se Jan Vysloužil rozhodl, že začne vyřezávat betlém sám. „Přemluvily mne v roce 2012 manželka a děti. Abych si udělal aspoň nějaké jesličky, když mi práce se dřevem jde. Nakonec mne teď hecuje celá rodina a i známí, abych jej stále rozšiřoval,“ pousmál se mistr.

Betlému se věnuje od prvopočátku ve své dílně jen přes zimu, od října do března.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Rudický řezbář Jan Vysloužil si u svého betlému nejvíce cení figurek tří králů.

Návštěvníci mohou při betlému obdivovat nejen desítky tradičních figurek a kulis, ale také množství regionálních scén či lidských nešvarů. Nechybí tak výjevy ze hry kulečníku, dva hrající karbaníci či domácí pálenice.

Hranice mají vlastní papírový betlém, se zdejšími osobnostmi i památkami

Vánoce

„Je to prostě ze života. Kdysi se na betlém přišel podívat jeden holič, chyběl mu tam holičský salon. Tak jsem jej do betlému doplnil. Kdo mi řekne zajímavý nápad, snažím se jej udělat,“ podotkl Vysloužil. Nejblíže však má rudický mistr k figurkám tří králů klanících se malému Ježíškovi u jeslí.

„Těch si cením nejvíc. Jsou i trošku větší než ostatní figurky. A pak tu mám jednu starou světnici, kde jsou kachlová kamna, tetina v nich peče kačenu, vedle ní kolébka s děckem a také tkalcovský stav a kolovrátek s přadlenou. Nechybí ani stůl se židlemi. Je to kompletní stará jizba,“ podotkl řezbář.

Součástí bude i stará továrna

V hlavě má už další scénu, půjde o starou továrnu se stroji a dělníky. „A jestli mne tu na světě ještě ten nejvyšší nechá, nosím v hlavě další plány. To už by bylo nad betlém, nikoliv do jeho šířky či délky. Víc neprozradím,“ pousmál se Vysloužil.

Sklep paneláku ukrývá desetimetrový pohyblivý betlém. Kutil ho vyřezává už 48 let

Vánoce

A v čem je naopak rudický betlém jedinečný? „Je postavený z toho, co dům a dílna daly. Pohánějí jej stěračové motorky ze škodovky a z autobusu. Veškeré převody a řemeničky jsou ve dřevě. I ložiska jsou ze dřeva. Místo řemínku jsou zde použité gumičky stříhané z duše náklaďáku,“ prozradil řezbář.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Rudický betlém

Pro inspiraci si jezdívá do Třebechovic, kde se nachází unikátní mechanický betlém dlouhý sedm metrů.

„Z Královéhradecka navíc pocházím. Původně jsem ze Sudet, ale od deváté třídy jsem býval v Hradci Králové. Třebechovický betlém je pro mne srdcová záležitost. Každý rok jsem se na něj jezdíval dívat,“ sdělil Vysloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám