Hlavní obsah

Sklep paneláku ukrývá desetimetrový pohyblivý betlém. Kutil ho vyřezává už 48 let

Liberec

I když celý život pracoval jako strojní mechanik, lásku k řezbářství živil už od dětství, kdy při práci pozoroval mistra řezbáře z rodné Telče. Pravě toto město se stalo prvotní inspirací pro betlém, který vlastnoručně vyřezává už od roku 1973. Ukrytý je ve sklepě libereckého paneláku a tvoří jej už přes 450 figurek, z nichž polovina je pohyblivá. Nevšední unikát, který má přes 10 metrů na délku, dnes jezdí obdivovat turisté z celého světa.

Sklep paneláku ukrývá desetimetrový pohyblivý betlém. Kutil z Liberce ho ručně vyřezává už 48 letVideo: Novinky

 
Článek

„Mám tu všelijaké scény, kromě samotného betlému například i lis na víno, tkalcovský stav, mlýn, i když ten je docela netypický. Také tu je například stroj na len nebo mudrcové. Problém je v tom, že mám jednotný mechanismus, když něco přidělám, je těžké to do betlému vložit,” popsal svůj betlém Novinkám Jiří Petrů.

Přibližně polovina z více než 450 figurek v betlémě má totiž pohyblivý mechanismus, podle pana Petrů bylo nejtěžší vytvořit ty, které dělají pohyby s pilou či sekerou. Využil přitom znalosti, které pobral celoživotní prací strojního mechanika. Řezbářství se věnuje jen ve volném čase a vše se učil sám.

Foto: Novinky

Kromě řezníka vytvořil Jiří Petrů také mlynáře, tkalce, hospodské, mudrce či rytíře.

„Řezbářem jsem nikdy nebyl, pracoval jsem jako strojní mechanik. Toto je takový můj koníček. Nikdo jiný než já na tom nepracoval,” zmínil s tím, že kromě hradu, který je inspirován tím z Telče, si všechny scény v betlémě navrhl sám. Jen letos do rozsáhlé scenérie přibyl například hostinec, prostředí kláštera či kolotoč.

Foto: Novinky

Pohybující se figurky betléma pijí v hospodě pivo.

„Pocházím z Telče, proto také betlém nese název Telčský. Když jsem jako malý viděl mistra řezbáře Floriána, tak od té doby jsem to měl v paměti. Pak jsem sám začal dělat reliéfy do dřeva a také vytvářet betlém. Pokračuji až do dneška,” dodal.

Svůj betlém vytváří už 48 let, první figurky vznikly v roce 1973. Jiří Petrů je vyřezával doma v kuchyni, a to vždy, kdy to bylo možné. Kvůli nadšenému ohlasu ze svého okolí začal postupně přidávat další a další. Když už jejich počet začal narůstat, přesunul se s nimi do sklepa, který si v panelákovém domě pronajal.

Foto: Novinky

Ručně vyřezávaný betlém ve sklepě panelového domu má přes 10 metrů na délku.

Vyrobit jednu figurku trvá přibližně den a půl pečlivé práce, stačí mu přitom jen tužka, pilka a dláto. „Musím si figurky vždy předem nakreslit. Poté vezmu pilku a vyříznu si tvar z dřevěného polínka. Pak už jen dlátem vyřežu figurku,” popsal kutil. Ještě než hotovou figurku přidá do betlému, vybělí ji kysličníkem, aby dřevo nežloutlo, a navoskuje.

Foto: Novinky

Vyřezat jednu figurku trvá Jiřímu Petrů zhruba den a půl.

I když svůj betlém vytváří a rozšiřuje už 48 let, širší veřejnosti jej začal ukazovat teprve před několika lety. Návštěvníci přitom nepřichází jen z tuzemska, oblíbili si jej i turisté například z Činy, Thajska či Singapuru.

„Doufám, že se to lidem libí, chodí sem například i děti z mateřských školek. Dospělým se to líbí také, tak proto v tom i pokračuji,” dodal skromně Petrů. Přijít se na betlém znovu podívat bude moct veřejnost od 21. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám