Hlavní obsah

Druhá adventní neděle: Zkuste zpomalit a předvánoční čas pojmout jako příležitost

Vendula Presserová, Gabriela Faix, Lenka Hloušková, Právo, Gabriela Faix, Vendula Presserová, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhou adventní neděli nebo také Bronzovou neděli zapalujeme druhou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Je tak ideální čas pro cokoliv, co nás vnitřně posílí a obohatí.

Foto: Profimedia.cz

Když se zkusíme vzdát pocitu, že musíme všechno dohnat, stihnout, vynahradit si, co jsme loni zameškali, dáme šanci milým maličkostem. Z nich se přece skládá život.

Článek

Přitom býval časem meditace, sebereflexe. I příroda nás postrkuje k medvědímu spánku – chlad a dlouhé noci nabízejí klid a odpočinek. A my čas po setmění stále plníme prací, zařizováním, zábavou. Nic proti tomu. Jen pak není divu, že naše mysl i tělo často protestují, varují. Únavou, podrážděním, ne-li rovnou nemocí.

Zkusme se tedy vzdát pocitu, že musíme všechno dohnat, stihnout, vynahradit si, co jsme loni zameškali, a dejme šanci milým maličkostem. Z nich se přece skládá život. Je jasné, že nějakému tomu horečnému chvatu se nevyhneme. Zvlášť pokud pracujeme a máme rodinu s dětmi.

Každá z nás má vlastní recept, jak všechno nakupování, pečení, zdobení, úklid, večírky, mikulášské aspoň jakž takž při práci zvládnout. Kvůli dětem, partnerům, vlastní představě, jak mají Vánoce vypadat.

Význam a tradice adventu

Vánoce

Přitom víme, že nejlepší máma je pohodová, šťastná máma (to platí o všech vztazích). A že štěstí nám zvenčí nikdo nedodá – ani ve vánočním balení. Máme ho v sobě, jen ho najít. Vnitřní úklid může být první krok. Uvolníme tak místo mnohému pěknému, co se muselo krčit v koutku, a i tomu novému, co jistě přijde…

Pryč s balastem

Právě teď je ta pravá chvíle vyčistit si hlavu i byt. Když už doma drhnete a cídíte, zbavte se všeho zbytečného, ať už jde o nepříjemné vzpomínky, staré oblečení, haraburdí ve sklepě, nebo přebytečné hrnce v kuchyni.

Ryze pragmaticky – uvolněné místo se vždycky hodí. Na nové pocity i dárky k Vánocům. Ale také si můžete po úklidu doma i v sobě nechat volný prostor. Bude se vám svobodněji dýchat a zaradujete se ze změny, byť by byla sebemenší.

Navíc – věci nemusíte vyhazovat. Pokud to jen trochu jde, pošlete je dál. Dejte je na charitu, do frcu, tomu, o kom si myslíte, že by se mu hodily, vyměňte je (konkrétní tipy najdete dále). Nádavkem tak získáte dobrý pocit, že jste svým úklidem udělali někomu dalšímu radost a neuškodili planetě.

Nejlepší recepty na medové perníčky, včetně rad a tipů na zdobení

Vánoce

Krása starých věcí

Darovat k Vánocům dárky takzvaně z druhé ruky obvykle zvykem nebývá. Tedy kromě starožitností, samozřejmě. Chceme i vybíráme zboží, které voní novotou. Pod stromečkem tak každoročně kupíme hromady nových věcí, z nichž většinou využijeme, potřebujeme nebo prostě chceme jen část. Jak to změnit?

  • Alternativou může být minimalismus a ekologický, udržitelný přístup. Není třeba hned stavět všechno na hlavu, rušit Vánoce a uchýlit se k asketickému rozjímání. Stačí začít u maličkostí. Jednoduše si letos zkusme vánoční nakupování dobře rozmyslet, a pokud to jde, dohodnout se předem i s rodinou a přáteli. To nám umožní vybrat jeden dva dárky pro každého, kterými se určitě trefíme do černého.
  • Nový smysl. Malá sonda do ježíškovských představ našich blízkých nám také naznačí, zda by měli radost i z věcí, které už někdo používal. Pro někoho to může být urážka, pro jiného naopak přidaná hodnota dárku. Vždyť vrátit starší, ale hodnotné a kvalitně vyrobené zboží do oběhu nebo pro ně najít nové využití je nejen ekologické, ale prostě krásné. Navíc – takové věci bývají jedinečné a sehnat je v nové verzi vůbec nejde. Ať už jde o bytové doplňky, či porcelán a sklo z bazaru, oblečení ze secondhandů, nebo vintage obchůdků, staré vinylové desky, repasované gramofony, magneťáky atd. atd. Stačí zapátrat.
  • Knihy z antikvariátu. Některé úžasné tituly nové neseženete, ale pokud vás děsí maraton po všech „antíkách“ ve městě, i tady můžete zkusit internet. Antikvariáty už mívají své webové stránky s katalogem a existují i stránky, kde můžete antikvární knihy rovnou koupit i prodat (např. knihobot.cz nebo trhknih.cz).
  • Máte-li představu o ideálním dárku, který skutečně nelze sehnat, zkuste tzv. swapovací skupiny, např. na Facebooku. Téměř každé větší město má svou. Jde o skupiny, kde si lidé vyměňují věci, které nepotřebují, za ty, které naopak chtějí. Co je zbytečnost pro vás, může upotřebit někdo jiný. Stačí takovou věc nabídnout a napsat, co byste za ni rádi dostali. Nemáte-li Facebook, navštivte stránku swapuj.cz. Podobné výměny pořádají i mnohá města.
  • Zapátrejte ve svém okolí, kde se pořádají adventní bleší či charitativní trhy. I tam se můžete zbavit nepotřebného, najít pravé poklady, pobavit se a ještě přispět dobré věci. (gab)

Jak na zdravější cukroví? Stačí ubrat cukr a přidat živiny. Vyzkoušejte naše recepty

Vánoce

Za Ježíškem do kina

Advent obvykle nabízí pestrý program v kinech, tedy pokud nebudou uzavřená. Čeští tvůrci do nich v tomto čase posílají hlavně pohádky a komedie.

Foto: Bioscop

Z filmu Přání Ježíškovi

  • Jejich „nadílka“ divákům začala už v první půlce listopadu. To si odbyla premiéru komedie Přání Ježíškovi režisérky Marty Ferencové. Tématem je usmíření rozhádané rodiny v zasněženém vánočním čase… Za zmínku jistě stojí i to, že se už natáčí pokračování filmu, Přání k narozeninám.
  • Na prosincovou nostalgii vsadila i hořkosladká komedie Známí neznámí o partě českých a slovenských přátel, kteří v pražském bytě slaví příchod nového roku. Jenže vše se zvrtne ve chvíli, kdy se rozhodnou dát na stůl mobily a číst všechny příchozí vzkazy nahlas… Režie se ujala Zuzana Marianková.
  • A ten, kdo chce jít do kina doslova na poslední chvíli, může vyrazit na další komedii, a to Šťastný nový rok 2 režiséra Jakuba Kronera.

P. S.: Nevybrali jste si? Zkuste vsadit na české komedie a pohádky, které už měsíce bodují. Za zhlédnutí podle mě stojí letošní hity Prvok, Šampón, Tečka a Karel (překonal 600 tisíc diváků), případně Kurz manželské touhy. Všechny děti pak určitě ocení animák Myši patří do nebe, ty větší pak Moje slunce Mad. (lh)

Foto: CinemArt

Z filmu Myši patří do nebe

Relaxujte v sauně

Sauna prohřeje tělo, prospěje duši. Zvlášť během hektických příprav na Vánoce se dá považovat za ideální způsob dobíjení baterek. Saunu si můžou dovolit i pacienti s kompenzovaným vysokým tlakem či kardiaci.

„Kromě příjemného zážitku pomáhá i s uvolňováním dýchacích cest a má pozitivní účinky při lupénce či astmatu. Zároveň snižuje rizika cévních a kardiovaskulárních onemocnění, ale také neurokognitivních onemocnění (demence) či plicních onemocnění,“ upozorňuje internistka Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě. (Projekt www.srdcevhlave. cz se snaží zlepšit informovanost ohledně rizik spojených s vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem.)

Foto: Profimedia.cz

Hrady, skanzeny a trhy

Covid nám bohužel nedopřeje klidu ani během letošního adventu, a to s sebou nese řadu omezení. Stále bychom měli být opatrní, dbát o své zdraví a bezpečnost, ale také být co nejohleduplnější k jiným.

Doba covidová nás navíc učí jisté pružnosti a akčnosti – jak se zhoršuje či zlepšuje situace s nákazou, mění se i opatření. Zejména v oblasti kultury to vytváří poněkud nepřehledný zmatek – řada akcí se kvůli karanténám ruší nebo přesouvá na jiné termíny a je také třeba sledovat, jaké podmínky musíte jako návštěvník splnit.

A protože naše tipy připravujeme s předstihem na celý advent, raději nabízíme spíše venkovní akce. Adventní koncerty či divadelní představení je rozhodně lepší vybírat podle aktuálního stavu věcí...Nicméně vždy si raději těsně před samotnou návštěvou ověřte, že nedošlo ke zrušení i těchto akcí.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Od 27. 11. do 30. 12. se v Kouřimském skanzenu budete moci od úterý do neděle seznámit s tradičními adventními zvyky. Těšit se můžete i na adventní pohoštění.

Lidové zvyky v Přerově nad Labem

Ve skanzenu Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem se letos od 4. 12. do 6. 2. koná velká vánoční výstava Lidové Vánoce v Polabí, při které se vám v chalupách muzea představí starobylé zvyky a staré i nové vánoční dekorace a betlémy. Připravte si i poznámkové bloky, jelikož se dozvíte návody na výrobu vánočních ozdob.

Advent na statku ve Zbečně

Každý adventní víkend od 9:00 do 16:00 se můžete přijet podívat na to, jak vypadaly Vánoce na statku, a navíc se pokochat výstavou betlémů a jiných symbolů Vánoc.

Hrad Malenovice

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně si pro návštěvníky připravilo tradiční vánoční jarmark. Vypravte se na něj ale na hrad Malenovice! Pokocháte se výstavou mikulášských masek, betlémů i obrazů malovaných na skle a nakoupíte si originální vánoční ozdoby, vizovické pečivo, svíčky, šperky, keramiku nebo drátkované nádoby.

Vánoční kluziště v Ostravě

Nejste úplně na kulturu, ale radši sportujete? Užijte si letos bruslení, např. v Ostravě poprvé na kluzišti na náměstí Dr. Edvarda Beneše, a to od 27. 11. do 2. 1.

Skanzen Zubrnice

11.–12. 12. se do Zubrnic rozhodně vydejte s dětmi. Ty se v adventním skanzenu budou moci vypravit na vánoční stezku a v dílnách si vyrobit malou drobnost.

Zámek Mikulov

Kreativní dílny si užijete také 11. 12. na zámku v Mikulově. K tomu se dozvíte, jak se slavily Vánoce na zámku, a prohlédnete si výstavu betlémů. Nechybí tu ani malé občerstvení na zahřátí.

Zoo Dvůr Králové

Netradiční adventní procházku si můžete naplánovat do královédvorské zoo, kde vás ozáří desítky svítících dekorací ve tvaru zvířat a několik originálních vánočních stromků, mezi nimiž je třeba mohutný vánoční baobab. Vánoční zoo můžete zažít od 18. 12., a dokonce i na Štědrý den.

Malebné Kryštofovo Údolí

Tato krásná vesnička kousek od Liberce láká na obrovský betlém vytvořený akademickým malířem Josefem Jírou, který bude i nádherně nasvícen. Ve vsi si také můžete projít výstavu betlémů menších – v hostinci u Kryštofa – a v Domě řemesel obdivovat šikovnost zdejších hrnčířů, keramiků nebo šperkařů. (gab)

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám