Hlavní obsah

Co dělat, když vás Vánoce netěší?

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpoklad, že všichni mají rádi Vánoce, je tak zakořeněný, že o těch, kteří jsou na tom opačně, se vůbec nemluví.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V mnoha ohledech to nemusí být až tolik překvapivé, protože prosinec je nejtemnější měsíc v roce. A jestliže se člověk řídí svým pracovním rozvrhem nebo školními hodinami, mnohdy se kromě víkendů vůbec nedostane ven za přirozeného denního světla, které normálně povzbuzuje náladu. Nemalý je i finanční tlak spojený s náklady na dárky a oslavy, poznamenal list The Telegraph.

To vše mohou znásobit i individuální důvody, například u introvertů, pro něž jsou nepříjemné velké shluky lidí. Někdo jiný zase může trpět tzv. sezonní afektivní poruchou příznačnou pro podzim a zimu, což se projevuje zvýšenou únavou a spavostí. A konečně Vánoce bývají i připomínkou blízkých, kteří už nejsou mezi námi, ale před rokem ještě slavili.

Vánoční týden nakonec přinese spásu pro lyžaře

Počasí

Podle listu existuje několik způsobů, jak v takových případech přečkat vánoční svátky s co nejmenší psychickou újmou. Především upravit si Vánoce po svém. Pokud slavíte v rodině, rozhodněte si sami, kdy přijedete a odjedete, a sdělte to předem hostiteli či hostitelce. Pokud je budete trávit sami, zapomeňte na tradici a udělejte něco, co jste vždy chtěli udělat. Když totiž budete dělat vlastní rozhodnutí, budete mít pocit, že máte všechno více pod kontrolou.

Společenské kontakty si plánujte rozumně. Setkávejte se s lidmi, na kterých vám doopravdy záleží, a pokud nemáte rádi davy, dejte si pozor, kolik osob na kterou akci zvete anebo kolik jich má někam přijít.

Naučte se říkat „ne“

Je také dobré se naučit říkat „ne“. Když nechcete něco udělat a není to naprosto nezbytné, zdvořile odmítněte – a hlavně nic nevysvětlujte. Zdůvodňování, omluvy a výmluvy jen povzbuzují žádající osobu, aby se vás pokusila argumenty přesvědčit k souhlasu.

Člověk trpící stresem by měl kromě toho ubrat ze smyslu pro povinnost. Jakmile se přistihnete, jak si říkáte, že byste něco měli udělat, pokuste se z toho omluvit nebo najít někoho, kdo se toho zhostí za vás. Je téměř jisté, že jde o něco, co stejně děláte jen proto, abyste potěšili ostatní. A konečně myslete na své zdraví. Dostaňte se ven na přirozené světlo, kdykoli je k tomu příležitost. Používejte světelné zářiče, zvlášť pokud trpíte zmíněnou afektivní poruchou. A choďte do postele tak brzy, jak jen je to možné, radí The Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám