Hlavní obsah

Vánoční týden nakonec přinese spásu pro lyžaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po většinu vánočního týdne bude do Česka proudit vlhký a chladnější vzduch od severozápadu, oblačnosti a srážek bude relativně hodně. Po přechodu frontálního systému koncem pracovního k nám pronikne studený vzduch od severu. Od víkendu bude sněžit i v nižších polohách. V polohách nad 800 metrů by během vánočního týdne mělo napadnout až 20 cm sněhu, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 23.12.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí bude panovat velká oblačnost, bude zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo přeháňkami. Na horách v Čechách bude sněžit v polohách od 800 metrů, v Jeseníkách a Beskydech až od 1000 metrů. Odpolední teploty vystoupí na 4 až 8 stupňů. Čerstvý vítr bude pocitovou teplotu snižovat.

V úterý na Štědrý den bude zpočátku dne oblačno s ojedinělými přeháňkami, které budou nad 1000 metrů sněhové. „Odpoledne přijde okluzní fronta, od severozápadu bude přibývat oblačnosti až na zataženo a srážky budou četnější,“ uvedla Honsová. Ráno teploty klesnou na 4 až 0, odpoledne vystoupí na 4 až 8 stupňů.

Statistické zajímavosti k počasí na Štědrý den
Nejvyšší teplota byla naměřena v roce 1977 v Kolíně, a to 14,5 stupně.
Poslední pořádně bílé Vánoce byly v roce 2001, v nížinách leželo 50 cm sněhu.
Poslední mrazivé Vánoce, kdy teploty nevystoupily nad bod mrazu, byly v roce 2007.
V roce 1870 byly v nížinách teploty po ránu na -20 stupních.
Nejdeštivější byl Štědrý den v roce 1958, na většině území lilo jako z konve, spadlo 15,5 mm.

Ve středu na Boží hod vánoční bude oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo dešťovými přeháňkami. Zpočátku dne by hranice sněžení měla být na 800 metrech, během dne bude klesat do 600 metrů, vyskytnout se můžou i srážky smíšené. Ráno budou teploty mezi 5 až 1 stupněm, odpoledne vystoupí na 3 až 7.

Ve čtvrtek na Štěpána bude zpočátku dne oblačno s ojedinělými přeháňkami, které budou v polohách nad 600 metrů sněhové. Během dne se dočkáme od západu dalšího přibývání oblačnosti v souvislosti s přechodem frontálního systému. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 2 až -2 stupni, takže se bude vytvářet náledí. Odpolední maxima vyšplhají na 2 až 6 stupňů.

V pátek bude oblačno až zataženo, zejména na Moravě a ve Slezsku s občasným deštěm. Hranice sněžení klesne na 500 metrů. Ráno se ochladí na 3 až -1 stupeň, nejvyšší odpolední teploty se dostanou na 2 až 6 stupňů. Během odpoledne se začne od severu ochlazovat.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lanovka v areálu Svatý Petr

V sobotu ráno budou teploty klesat na 1 až -3 stupně. Oblačnost bude proměnlivá, tam, kde jí bude méně, spadnou ranní teploty až na -5 stupňů. Denní maxima dosáhnou na 1 až 5 stupňů. Srážky budou sněhové už od 300 metrů.

V neděli bude pokračovat studené severní proudění. Ráno se ochladí na 0 až -4 stupně, ojediněle až -6. Oblačnost by měla být proměnlivá, převážně velká. Ojediněle se vyskytnou přeháňky, které budou v polohách od 300 m sněhové. Odpolední teploty zůstanou mezi 0 až 4 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám