Hlavní obsah

Štědrovečerní večeře po vegansku

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veganská strava je postavena na etických základech, a proto nepoužívá žádné živočišné produkty. Podle toho také vypadá i klasický pokrm na Štědrý večer.

Štědrovečerní večeře po vegansku

 
Článek

Veganský bramborový salát čistě rostlinného původu s rybími filetami je alternativou klasického vánočního menu. Bramborový salát se připravuje stejným způsobem jako ten klasický. Jediným rozdílem je použití domácí sojanézy namísto majonézy.

„Dáváme tam klasické ingredience. Nakládanou okurku, mrkev, místo vaječného bílku dáváme nakládané bílé tofu a místo vaječné majonézy je sojanéza ze sójového mléka,“ popisuje Jakub Vacik, šéfkuchař pražské veganské restaurace Lo Veg. „Dokážeme ji vychutit tak, že laik často nepozná rozdíl,“ odpovídá na otázku týkající se výsledné chuti pokrmu. Sójovou majonézu lze zakoupit ve specializovaných obchodech nebo ji můžete vyrobit doma sami.

Veganské menu je zdravější a levnější

Ryba vypadá na první pohled opravdově, ale vodami ve skutečnosti nikdy neplula. „Ryba je sójový protein doplněný mořskou řasou, která tomu dává lehkou chuť oceánu. Vše je obaleno v těstíčku. Těstíčko je lehce bylinkové, je v něm trochu petrželky, koriandru, citrónu,“ popisuje Jakub Vacik.

Přípravu takového jídla zvládne podle něj každý, kdo má základní kuchařské znalosti a dovednosti. „Není to drahé, ve skutečnosti je to i levnější varianta než klasická majonéza a rozhodně zdravější.“ Tato varianta salátu je prý navíc bez cholesterolu a je celkově lehce stravitelná. „Je populární obalovat například také pečený lilek, který můžeme vytvarovat do tvaru kapří podkovy,“ dodává šéfkuchař. Mořská řasa, do které se pak plátek zabalí, dodává chuť. Dochucení solí se zvýšeným obsahem jódu chuť moře ještě podtrhne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám