Hlavní obsah

Zvýšené dodávky amerického LNG Evropu nespasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie v pátek sice učinila další malý krok k nezávislosti na ruském plynu, dohoda s USA o navýšení dodávek zkapalněného plynu (LNG) ji ale trn z paty nevytrhne. Analytici navíc upozorňují, že američtí exportéři LNG už nemají volné kapacity a dodatečné dodávky pro Evropu tak vzniknou z těch, které už mají zamluvené odběratelé v jiných částech světa.

Foto: Stringer Egypt, Reuters

Tanker převážející zkapalněný plyn (LNG) přes Suezský průplav.

Článek

USA letos navýší dodávky LNG do Evropské unie o 15 miliard metrů krychlových. Dlouhodobým cílem je pak zajištění 50 miliard metrů krychlových ročně do roku 2030. To by mělo Evropě dopomoci k postupné nezávislostí na ruském plynu.

Cesta k tomuto cíli ale ještě bude dlouhá. Americké dodávky totiž Evropě ani zdaleka nevystačí. Letošních 15 miliard kubíků navíc je jen zlomek toho, co do EU dodává Rusko.

„Vypadá to jako hodně, ale dodatečných 15 miliard kubíků LNG odpovídá cca 10 procentům ročního importu plynu z Ruska do Evropy,“ poukázal twitteru předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

USA letos navýší dodávky LNG do Evropy

Válka na Ukrajině

Rusko dodalo v loňském roce do EU celkem 155 miliard metrů krychlových plynu, přičemž 15 miliard z toho bylo LNG. Naproti tomu dovoz LNG z USA byl loni „jen“ přes 22 miliard metru krychlových.

EU by přitom ještě letos chtěla snížit spotřebu ruského plynu o dvě třetiny, tedy přibližně o 100 miliard metrů krychlových.

„K tomu ovšem potřebuje záložní zdroj. I pokud by nakonec dovoz z USA odpovídal 50 miliardám metrů krychlových ročně, stále to znamená jen poloviční pokrytí tímto záložním zdrojem,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přemístění již stávajících dodávek

„Navíc USA zjevně zatím nemají jasno ani v tom, jak zajistí dnes dojednaných dodatečných 15 miliard metrů krychlových plynu,“ dodal Kovanda.

Jak totiž uvádí agentura Reuters, kapacity amerických výrobců LNG už jsou plné, a tak většina dodatečného plynu pro Evropu nejspíš bude pocházet z exportu, který už byl zamluven v jiných částech světa.

„Očekáváme, že podpora evropského dovozu LNG v blízkých termínech se bude opírat o přemístění již stávajících dodávek,“ uvedli analytici americké investiční banky Goldman Sachs ve své zprávě s tím, že „k takovému přemístění do Evropy již dochází“.

Čína prodává americký plyn Evropě. Je to pro ni výhodnější než trh v Asii

Válka na Ukrajině

Důvodem je skutečnost, že evropské ceny plynu jsou v posledních měsících nejvyšší na světě a jelikož Evropa je ve snaze vymanit se z ruské závislosti ochotna za LNG připlatit, dělá to z ní atraktivnějšího zákazníka, než je například Asie.

„Téměř všechen LNG v USA už někomu patří. Je zasmluvněn,“ upozornil Jason Feer z Poten & Partners, poradenské společnosti v oblasti energetiky a lodní dopravy. „Pokud Evropa chce více LNG, bude si za něj muset zaplatit,“ dodal. Jak moc si ale Evropa bude muset za LNG připlatit, zůstává otázkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám