Hlavní obsah

USA letos navýší dodávky LNG do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie a USA v pátek oznámily dohodu, díky které poputuje do Evropy více amerického zkapalněného plynu (LNG), informovala agentura Reuters. Evropa se v důsledku války na Ukrajině snaží zbavit závislosti na ruském plynu a navýšení dodávek LNG je jedno z řešení, jak toho dosáhnout.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruská agrese a vysoké ceny energií na trzích přiměly EU, aby ještě letos snížila spotřebu ruského plynu o dvě třetiny. K dosažení tohoto cíle má kromě jiných opatření dopomoci nová dohoda s USA.

„Spojené státy budou spolupracovat s mezinárodními partnery a usilovat o zajištění dodatečných objemů LNG pro trh EU v roce 2022 ve výši alespoň 15 miliard metrů krychlových s očekávaným nárůstem do budoucna,“ uvedl Bílý dům v informačním listu.

V listu dále dodává, že dlouhodobým cílem je zajištění přibližně 50 miliard metrů krychlových LNG ročně do roku 2030.

Rusko dodalo v loňském roce do EU celkem 155 miliard metrů krychlových plynu, přičemž jen 15 miliard z toho bylo LNG. Oproti tomu USA dodaly loni do Evropy 22 miliard kubíků LNG.

Čína prodává americký plyn Evropě. Je to pro ni výhodnější než trh v Asii

Válka na Ukrajině

Lídři EU budou v pátek diskutovat o dalších možnostech, jak se vypořádat s vysokými cenami energií. Španělsko, Řecko a další budou prosazovat omezení cen elektřiny a intervenování na trzích. Proti tomu se naopak staví skupina v čele s Německem a Nizozemskem, uvedla Reuters.

Unijní sedmadvacítka bude také jednat o společném nákupu plynu a plnění zásobníků před příští zimou, aby vytvořila rezervu, jež pomůže tlumit cenové výkyvy na trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám