Hlavní obsah

Ztráty podle Moskvy: Rusko přišlo „jen“ o 1351 vojáků, Ukrajinci nenávratně o 14 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že od začátku invaze na Ukrajinu zemřelo 1351 ruských vojáků. Je to výrazně menší číslo, než uvádí ukrajinská strana i Západ. Ukrajinské síly podle Moskvy ztratily nenávratně 14 tisíc lidí. Údaje nelze nezávisle ověřit.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Čepice ruského vojáka

Článek

Naposledy Moskva na začátku března informovala o 498 padlých, nyní jich tedy přiznává zhruba trojnásobek. Zranění podle ruského ministerstva obrany utrpělo od začátku „speciální operace“ na Ukrajině 3825 ruských vojáků. Uvedla to agentura Reuters.

Kyjev: Rusové mají část koridoru mezi Donbasem a Krymem, hlavního cíle ale nedosáhli

Válka na Ukrajině

Podle Kyjeva jsou ztráty v ruských řadách výrazně vyšší. Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko přišlo od začátku bojů na Ukrajině o 16 100 vojáků. Není však jasné, zda jsou do této bilance započítáni pouze padlí, či také zajatci a ranění armádní příslušníci, kteří již nejsou bojeschopní.

Agentura AP ve středu uvedla, že Severoatlantická aliance odhaduje, že od začátku invaze na Ukrajinu padlo 7000 až 15 000 ruských vojáků – podle nejmenovaného aliančního vojenského činitele tak NATO usuzuje na základě analýzy ukrajinských, ruských a otevřených zdrojů.

Biden čekal na ukrajinské hranici. Letadlo s polským prezidentem se nečekaně vrátilo

Válka na Ukrajině

Rusové nově také přišli s bilancí ukrajinských ztrát. Ukrajinské ozbrojené síly podle ruské agentury TASS přišly zatím o 30 tisíc lidí, z toho o 14 tisíc z nich „nenávratně“. Kyjev počty zabitých ukrajinských vojáků nezveřejňuje.

Údaje obou stran o padlých a zraněných není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám