Hlavní obsah

Žoldáci z Vagnerovy skupiny jdou před soud kvůli mučení a vraždění

Kyjev

Tři příslušníci takzvané Vagnerovy skupiny byli obviněni z vraždění civilistů v Kyjevské oblasti. Podle deníku Guardian se tak stali prvními mezinárodními žoldáky, kteří budou čelit soudu za potenciální válečné zločiny spáchané na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ve vesnici Motyžyn byly nalezeny masové hroby.

Článek

Ukrajinská prokuratura zveřejnila jména a fotografie osmi mužů obviněných ze spáchání údajných válečných zločinů – včetně vražd a mučení – v obci Motyžyn nedaleko Kyjeva. Několik z nich pravděpodobně bojovalo v Sýrii.

V pěti případech se jedná o příslušníky ruské armády, jeden je ruský žoldák z Vagnerovy skupiny a poslední dva jsou běloruští žoldáci patřící rovněž k obávaným vagnerovcům.

Rusku se hlásí už 40 tisíc syrských bojovníků. Tohle jste ještě neviděli, vzkazují Ukrajincům

Válka na Ukrajině

Deník Guardian už dříve popsal barbarské počínání okupantů, kteří obsadili Motyžyn. Systematicky terorizovali a mučili tamní obyvatele, včetně starostky města, jejího manžela a syna.

O tom, že na Ukrajině působí vagnerovci, se již psalo, zejména v souvislosti s jejich úkolem zabít hlavní představitele země včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, ale toto je poprvé, co prokuratura obvinila námezdní vojáky a bojovníky jiné než ruské národnosti.

The Times: Zelenského se už pokusili třikrát zabít

Evropa

Vagnerova skupina byla založena v roce 2014 s cílem podporovat proruské separatisty na východě Ukrajiny, je údajně financována vlivným podnikatelem Jevgenijem Prigožinem, který je úzce napojen na Vladimira Putina a čelí západním sankcím.

Reklama

Výběr článků

Načítám