Hlavní obsah

Zelenskyj promluvil ke Knesetu: Můžete vysvětlit, proč stále žádáme o pomoc?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vystoupil s projevem ke Knesetu. Izrael zkritizoval za to, že nezavedl sankce proti Rusku a neposkytl Ukrajině zbraně. Ruský útok na Ukrajinu přirovnal k nacistickému plánu vyhladit Židy.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Všichni vědí, že vaše protiraketové systémy jsou nejlepší a že rozhodně můžete pomoci našim lidem, zachránit životy Ukrajinců, ukrajinských Židů,“ řekl Zelenskyj k neochotě Izraele prodat Ukrajině obranný systém Iron Dome.

„Můžeme se ptát, proč od vás nemůžeme přijímat zbraně, proč Izrael neuvalil na Rusko silné sankce nebo nevyvíjí tlak na ruský byznys. Ať tak či onak, rozhodnutí je na vás, bratři a sestry, a vy, lidé Izraele, pak budete se svou odpovědí muset žít,“ řekl.

Přirovnání k holokaustu

Zelenskyj, který je sám Žid a jehož příbuzní zahynuli při holokaustu, svou řeč zahájil připomínkou, že datum 24. února, kdy byla zahájena ruská invaze na Ukrajinu, je rovněž datem, kdy byla založena Národně socialistická německá dělnická strana v Německu v roce 1920.

„Po 102 letech po nacistech byl vydán rozkaz zahájit ruskou invazi na Ukrajinu, která už usmrtila tisíce lidí a další miliony zanechala bez domova. Naši lidé nyní bloudí po světě a hledají útočiště, stejně jako jste kdysi bloudili vy,“ řekl v projevu Zelenskyj.

Jsem připraven mluvit s Putinem. Pokud jednání selžou, hrozí třetí světová válka, říká Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Podle něj ruská invaze na Ukrajinu není vojenskou operací, jak ji prezentuje Moskva. „Je to totální a neoprávněná válka, která má zničit náš národ, naše města, naši kulturu, naše děti,“ pokračoval.

Přirovnat současnou situaci k holokaustu je podle něj příhodné. „Rusové používají terminologii nacistické strany, chtějí všechno zničit. Nacisté tomu říkali ‚konečné řešení židovské otázky‘,“ dodal.

Připomněl také, že ruské bomby dopadly i u památníku v Babím Jaru, kde nacisté zavraždili během dvou dnů skoro 34 tisíc Židů. „Jsem si jistý, že cítíte naši bolest, ale můžete vysvětlit, proč stále žádáme o pomoc? Ukrajina se před 80 lety rozhodla a zachránila Židy. Lidé Izraele, také máte na výběr,“ dodal.

V projevu Zelenskyj hovořil také o historických vazbách Ukrajiny a Izraele a o podpoře, kterou Ukrajina dostává ze zahraničí. Jmenovitě zmínil i Českou republiku.

Ukrajinský prezident si dříve již opakovaně posteskl nad rezervovaným postojem Izraele a uvedl, že od země očekával větší podporu. Židovský stát byl od začátku invaze kritizován za vlažný postoj, kterým si zřejmě chtěl zachovat funkční vztahy s Moskvou.

Vzdejte se Rusku, radil prý izraelský premiér Zelenskému. Kyjev zprávu popřel

Evropa

Minulý týden se v médiích zprávy, že se izraelský premiér Naftali Bennett snažil přesvědčit Zelenského k tomu, aby ustoupil ruským požadavkům. Poradce ukrajinského prezidenta i vysoký izraelský úředník však tyto spekulace razantně odmítli.

Izrael, ve kterém žije nemalý počet ruských imigrantů, už dříve na žádost Ukrajiny nabídl Rusku, že se stane mediátorem vzájemných mírových jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám