Hlavní obsah

Zelenskyj se udobřil s Orbánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Brusel

Maďarsko podporuje udělení statusu kandidátské země EU Ukrajině, uvedl v úterý na Twitteru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho konverzace s konzervativním maďarským premiérem Viktorem Orbánem byla prý plodná. Vzkaz naznačuje zlepšení vztahů mezi Kyjevem a Budapeští, mezi nimiž to poslední měsíce spíše vřelo.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský prezident Viktor Orbán

Článek

„Měl jsem plodnou konverzaci s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Poděkoval jsem mu za podporu ukrajinské suverenity a poskytnutí azylu Ukrajincům v době války,” napsal Zelenskyj na Twitteru.

Oba státníci se údajně domluvili na větší spolupráci v oblasti energetiky. „Jsem vděčný za podporu statusu kandidáta pro Ukrajinu. Pozval jsem ho na návštěvu,” dodal ukrajinský prezident.

Viktor Orbán následně maďarské agentuře MTI sdělil, že odjede na sjezd Evropské rady do Bruselu, který se koná tento týden ve středu a čtvrtek, s jasnou výzvou k odstranění byrokratických překážek bránících vstupu Ukrajiny do EU.

Zelenskyj ostře na Orbána: Běž se podívat na památník bot v Budapešti a rozhodni se, za kým stojíš

Válka na Ukrajině

Vlídná slova, která ve svém příspěvku Zelenskyj zvolil, představují obrat v rétorice vůči budapešťské vládě. Od začátku války ukrajinský prezident Orbána několikrát kritizoval za blokování sankčních balíčků vůči Rusku či odmítnutí nechat přes maďarské území převážet zbraně na Ukrajinu.

V jednom případě dokonce naznačil, že má Orbán pochybnosti o masakru v Buči. Maďarského premiéra nejmenoval, hovořil pouze o „jednom z lídrů státu EU”, podle médií měl však na mysli právě jeho.

Zelenskyj se asi pomátl. Takhle se o pomoc neprosí, zlobí se v Maďarsku

Evropa

Předseda maďarského parlamentu László Kövér následně uvedl, že Zelenského čím dál ostřejší vyjádření svědčí o tom, že „trpí nějakou mentální poruchou”.

Šéf diplomacie Péter Szijjártó toto vyjádření podpořil s tím, že by Ukrajinci měli Maďarsku spíše děkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám