Hlavní obsah

Zelenskyj odvolal šéfa tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa tajné služby SBU Ivana Bakanova a generální prokurátorku Irynu Venediktovovou. Důvodem odvolání Bakanova je zanedbání povinností, což mělo vést k lidským obětem, uvedl server Kyiv Independent s odkazem na prezidentský dekret vydaný v neděli. Zaměstnanci SBU na okupovaných územích podle prezidenta kolaborovali s Rusy.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Už před několika týdny se objevily informace, že se pod Bakanovem houpá křeslo, nedokázal prý správně zareagovat na ruskou invazi na Ukrajinu. Podle dekretu byl propuštěn na základě zjištění disciplinárního řízení ozbrojených sil Ukrajiny. To mělo zjistit zanedbání povinností, které vedlo k obětem na životech a dalším vážným následkům, uvedl server.

Na okupovaných územích podle prezidenta zůstalo šest desítek zaměstnanců úřadu generálního prokurátora a SBU a tito spolupracovali s Rusy.

Stovky podezření z velezrady

"K dnešnímu dni bylo evidováno 651 trestních řízení ve věci velezrady a kolaborativní činnosti zaměstnanců státních zastupitelství a orgánů činných v trestním řízení," uvedl Zelenskyj.

Zelenskyj v projevu, který následoval po zveřejnění dekretu, popsal, že jde o výsledek vyšetřování vazeb mezi zaměstnanci bezpečnostních sil Ukrajiny a představiteli Ruska. To následovalo po zadržení bývalého šéfa odboru SBU na Krymu na začátku války. Je podezřelý z vlastizrady, doplnila agentura Unian.

Válka se podle Zelenské podepsala na všech

Zahraniční

Bakanov byl ve funkci od roku 2019, předtím se Zelenským, bývalým hercem, spolupracoval ve firmě Kvartal 95, která produkovala zábavné pořady. Prezident o něm mluvil jako o příteli z dětství.

Kdo jej nahradí, není z dekretu jasné.

Venediktovová byla ve funkci od roku 2020 a byla dříve kritizována za korupci a zneužívání moci. Nahradí ji její zástupce Oleksij Symoněnko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám