Hlavní obsah

Žádný ruský plyn, ropu ani uhlí. Okamžitě! Vyzval Evropský parlament členské státy

– Štrasburk • Aktualizováno

Evropský parlament ve čtvrtek velkou většinou odsouhlasil rezoluci vyzývající k absolutnímu zákazu dovozu fosilních paliv z Ruska. Na Twitteru o tom informovalo několik europoslanců s tím, že je potřeba odstřihnout režim Vladimira Putina od evropských peněz. O této možnosti již dříve hovořil také předseda Evropské rady Charles Michel. O případném podniknutí tohoto kroku nicméně rozhodnou jednotlivé členské státy.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Vlajky členských zemí EU před budovou Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Článek

„Evropský parlament chce okamžité a úplné embargo na fosilní paliva! Žádný plyn, žádná ropa, žádné uhlí... Žádné evropské peníze pro Putinovu armádu!” okomentoval výsledek hlasování bývalý belgický premiér a europoslanec Guy Verhofstadt.

Myslím si, že dříve či později budou zapotřebí i opatření týkající se ropy, a dokonce i plynu.
Charles Michel, šéf Evropské rady<br />

Kromě plynu, ropy či uhlí rezoluce vyzývá také k co nejrychlejšímu zastavení importu jaderného paliva. To by se týkalo i Česka.

Podle rezoluce by měl být vypracován plán na zajištění bezpečnosti dodávek energie do EU. Prioritou by podle europoslanců mělo být také úplné a účinné uplatňování stávajících sankcí celou Unií a jejími mezinárodními spojenci.  Obdobné sankce jako proti Rusku chtějí rozšířit i na Bělorusko, kde režim Alexandra Lukašenka podporuje ruskou invazi na Ukrajinu.

Evropští poslanci se na rezoluci zahrnující embargo na ruská fosilní paliva shodli většinou 513 hlasů, v Evropském parlamentu zasedá 705 poslanců. Proti jich bylo 22, 19 z nich se zdrželo hlasování. Po hlasování následoval potlesk europoslanců ve stoje.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová ve svém příspěvku napsala, že je potřeba zvýšit aktivitu v dodávkách zbraní ukrajinské armádě a přijmout další sankce, které by reflektovaly úroveň zvěrstev, které ruští vojáci páchají na ukrajinských civilistech.

Šéf Evropské rady Charles Michel ve středu přiznal, že možnost s ukončením odběru ruské ropy a plynu bude muset sedmadvacítka aktivovat tak či tak, pokud chce vyvinout tlak na Moskvu, aby válku na Ukrajině zastavila.

Katar dodá Německu plyn. Díky fotbalu z roku 1990

Ekonomika

„Myslím si, že dříve či později budou zapotřebí i opatření týkající se ropy, a dokonce i plynu,” řekl Michel v Evropském parlamentu.

Ve středu se neshodli

Hlavní představitelé EU zatím zvažují zákaz dovozu ruského uhlí - nikoli však ropy nebo plynu - jako součást nového balíčku sankcí v reakci na válečné zločiny v ukrajinské Buči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zničená města Irpiň a ČernihivVideo: Reuters/AP

„Nyní se musíme zaměřit na ropu a na příjmy, které Rusko získává z fosilních paliv,” řekla evropským zákonodárcům předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Členské země EU se ale zatím na novém balíčku sankcí neshodly.

EU se napoprvé neshodla na dalších sankcích proti Rusku

Evropa

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v úterý uvedla, že EU už pracuje na plánu úplného ukončení nákupů ruských fosilních paliv.

Rakousko a Maďarsko se však postavily proti sankcím vůči ruské ropě a plynu. Nově znovuzvolený maďarský premiér Viktor Orbán například avizoval, že pokud Putin chce mít zaplaceno za plyn v rublech, tak mu bude platit za plyn v rublech. V této rétorice se výrazně odlišuje od zbytku lídrů členských států EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám