Hlavní obsah

Katar dodá Německu plyn. Díky fotbalu z roku 1990

Čtyřiadvacátého dne ruské války na Ukrajině seděl německý ministr průmyslu a ochrany klimatu Robert Habeck v pozlaceném křesle v paláci katarského emíra v Dauhá. Doprovázeli ho tři manažeři německých energetických koncernů: dva Němci a Nizozemec, napsal týdeník Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Při setkání německého ministra s katarským šejkem uvolnilo atmosféru vzpomínání na legendární zápas v roce 1990 na mistrovství světa ve fotbalu, v němž Nizozemec Frank Rijkaard plivl do vlasů německému útočníkovi Rudimu Völlerovi.

Článek

Zpočátku padala předem připravená slova: Německo potřebuje zkapalněný plyn, aby oslabilo svou závislost na ruském plynu. Katar, vládce největších nalezišť plynu na světě, namítal, že je vázán dlouhodobými smlouvami. „Zdálo se, že rokování hned zkraje uvázlo na mělčině,“ líčil časopis.

Pak se ale podle svědka přítomného vyjednávání řeč stočila na fotbalové mistrovství světa, které se letos odehraje právě v emirátu u Perského zálivu. Šejk Tamím bin Hamad Al-Thání chtěl vědět, zda se německý vicekancléř přijede podívat. Habeck se zprvu ošíval, ale pak se obrátil na svůj doprovod.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr průmyslu a ochrany klimatu Robert Habeck (vlevo) a katarský šejk Tamím bin Hamad Al-Thání, ministr obchodu a průmyslu.

„Pokud se utkají Německo a Nizozemsko, tak určitě,“ odpověděl. Napětí okamžitě povolilo, protože emír si okamžitě vybavil zápas obou týmů na šampionátu v roce 1990 v Itálii (2:1 pro Spolkovou republiku), který jako chlapec sledoval v televizi. Nizozemec Frank Rijkaard tehdy plivl Rudimu Völlerovi do vlasů.

Až třetinu zimní spotřeby by mohl pokrýt plyn z Norska

Domácí

„Tehdy jsem se naučil první německé slovo, dokonce nadávku,“ smál se. „V paláci zavládla atmosféra jako mezi kluky,“ líčí svědek.

A výsledek? „S emírem jsme uzavřeli vynikající energetické partnerství včetně dodávek plynu,“ radoval se Habeck.

Reklama

Výběr článků

Načítám