Hlavní obsah

První výměna zajatců: Volní jsou i odvážní ukrajinští námořníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina ve čtvrtek na příkaz prezidenta Volodymyra Zelenského provedla s Ruskem výměnu zajatců. Na svobodu se díky tomu dostali i ukrajinští námořníci, kteří na začátku invaze poslali u Hadího (Zmijího) ostrova ruskou válečnou loď vulgárně pryč.

Foto: Profimedia.cz

Hadí ostrov v Černém moři poblíž ukrajinské Oděsy

Článek

„Na příkaz prezidenta Zelenského proběhla první plnohodnotná výměna válečných zajatců. Výměnou za deset zajatých okupantů jsme osvobodili deset našich vojáků,“ citoval server Ukrajinska pravda vicepremiérku Irynu Vereščukovovou.

Ta dodala, že došlo také k výměně námořníků, kteří nejsou členy ozbrojených sil. V případě Ukrajiny se jedná o 19 lidí ze záchranné lodi Sapphire, kteří byli zajati také u Hadího ostrova. Společně s nimi Rusko vrátilo i loď samotnou.

Poslední slova ukrajinských vojáků před smrtí: Běžte do pr**le

Evropa

Ukrajina na oplátku propustila 11 ruských námořníků, kteří taktéž nebyli příslušníky ozbrojených sil a které Ukrajina zachránila z potápějící se lodi u Oděsy.

Mezi osvobozenými se nacházeli také členové posádky ukrajinské lodi, kteří se při obraně Hadího ostrova odmítli vzdát. Jejich symbolická odpověď „Ruská válečná lodi, běž do pr**le“ se stala symbolem odporu vůči ruské agresi.

Původní informace hovořily o tom, že třináctičlenná posádka byla na místě zastřelena. Později se ale ukázalo, že ji Rusové zajali.

Reklama

Výběr článků

Načítám