Hlavní obsah

Velitel ruského pluku spáchal sebevraždu, když zjistil, v jakém stavu má tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Hlavní ředitelství ukrajinského ministerstva obrany o víkendu uvedlo, že se ruská armáda potýká s problémem špatně udržované vojenské techniky. Když se jeden z velitelů 4. tankové divize dozvěděl, že devět z deseti záložních vozidel je kvůli rozkradené technice nefunkčních, zastřelil se. Ukrajinci neuvedli velitelovo jméno, zprávu tudíž nelze ověřit z jiných zdrojů.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ukrajinský voják kontroluje zničený ruský tank.

Článek

Ukrajinské ministerstvo v sobotním reportu napsalo, že se ruská armáda snaží do války zapojit takzvaně „zakonzervované tanky“, tedy ty, které byly dočasně vyřazeny a které je potřeba přezbrojit. Občas se také používá termín „dlouhodobě uložená technika“.

Jenže Rusové zjistili, že z bojových vozidel byla odcizena optická zařízení a elektronika obsahující cenné kovy.

„Konkrétně 4. tanková divize Ruské federace zjistila, že pouze jeden z deseti ‚dekonzervovaných‘ tanků je ve víceméně provozuschopném stavu. Zbytek je kompletně rozebrán. Některým dokonce chybí i motor,“ píše ředitelství v příspěvku na sociální síti Telegram.

Zničili jsme za den čtyři ruské letouny a vrtulník, chlubí se Kyjev

Válka na Ukrajině

Přesun těchto vozidel do první linie tak nepřichází v úvahu.

Podle dostupných informací se zastřelil velitel 13. tankového pluku 4. tankové divize Ruské federace. Informaci nelze nezávisle ověřit, ale pokud by byla pravdivá, šlo by o smrt dalšího vysoce postaveného ruského důstojníka.

Na Ukrajině měl padnout už 15. vysoký ruský důstojník. Je to nejvíce od 2. světové války

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám