Hlavní obsah

V Kaliningradu přistál zvláštní Náklad 200. Přivezl ruské padlé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V Kaliningradu přistálo podle bývalého ukrajinského předsedy parlamentu Dmytra Razumkova v úterý letadlo, které převáželo Gruz 200 (Náklad 200). Tak se podle stejnojmenného ruského filmu z roku 2007 filmu označují lety, v nichž se v zinkových rakvích převážejí padlí.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Čepice ruského vojáka

Článek

Razumkov na svém facebookovém profilu uvedl: „V úterý přiletělo do Kaliningradu z Bělgorodu (u ukrajinských hranic) přes Petrohrad letadlo s nákladem 200.“

Potvrdit jeho informaci nelze, ale je jasné, že obětí od minulého týdne, kdy Rusko přiznalo necelých 500 padlých, muselo přibýt, protože boje nabývají na tvrdosti.

Rusko přiznalo prvního padlého plukovníka na Ukrajině

Evropa

Záběry z dronu na postupnou likvidaci tankové kolony ve vesnici na silnici E95 před městem Brovary ležícím na východním okraji Kyjeva doplňuje odposlechnuté vysílání velitele na štáb.

„Šestý pluk ztracen. Nemohu podat zprávu o šestém pluku. Shromažďuji data. Hodně padlých. Čelo kolony bylo přepadeno. Velitel pluku byl zabit v boji,“ znělo ve vysílání.

Ukrajinská média označují za padlého velitele plukovníka Andreje Zacharova, ale podobně jako jiné informace to nejde ověřit. Rusko podobně jako Ukrajina nezveřejňuje nejen jména padlých, ale ani jejich počty.

Rusko už zřejmě začíná povolávat zálohy. Putin tak lhal hned dvakrát

Válka na Ukrajině

Zřejmě na tento fakt upozorňoval ve svém textu Razumkov, kdy psal na Facebooku: „Ruská 25. mechanizovaná brigáda utrpěla těžké ztráty, zahynul i její velitel.“

Útok na kolonu tanků u KyjevaVideo: Twitter @ArmedForcesUkr

Chybí velitelé, povolávají se ze zálohy 

O problému s velkým množstvím vlastních ztrát na velitelských postech svědčí také dopisy, které posílají ruské oblastní vojenské zprávy vojákům v záloze, které vyzývají, aby se vrátili do služby.

Hlásit se mají nižší důstojníci do věku 47 let, vyšší důstojníci do hodnosti podplukovníka do věku 52 let a plukovníci až do věku 57 let.

Razumkov v této souvislosti podotýká, že to svědčí o problémech s naplněním stavů jednotek zejména na velitelské úrovni.

Reklama

Výběr článků

Načítám