Hlavní obsah

V Charkově se starají o babičky bez vody a elektřiny mladí lidé

Spolků, kteří zajišťují na Ukrajině humanitární a potravinovou pomoc, je bezpočet. Organizace Ukrainian Business Front se mezi ostatními ale poněkud vymyká. Z Charkova zajišťuje rozvoz jídla pro ostatní organizace, navíc posílá jídlo či léky na objednávku, aby se pomoc dostala přímo k těm, kteří to opravdu potřebují.

Dobrovolníci z Ukrainian Business Front nabízejí humanitární pomoc přesně těm, kteří to potřebujíVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

Vitalij a Taťjana jsou dva roky manželé. On byl podnikatel, ona učitelka tance na Charkovské akademii. Již několik dní je jejich práce úplně jiná. Pracují jako administrátoři neziskovky Ukrainian Business Front (UBF).

Tu založila skupina mladých lidí, kteří nejdříve pomáhali samostatně.

Pak ale zjistili, že v Charkově chybí řada životně důležitých věcí, a tak se rozhodli založit organizaci a k pomoci využívat produkty lokálních podnikatelů.

Foto: Ján Husár

Manželé Valerij a Taťjana neváhali a po začátku války se připojili k charkovským dobrovolníkům.

Neziskovka má k dispozici skladové prostory v Charkově, které vznikly z rozestavěných kancelářských budov. Když přišla válka, stavební práce byly přerušeny a developer poskytl prostory právě UBF.

Velkými nedostavěnými místnostmi proudí tuny potravin, které směřují k ostatním humanitárním organizacím nebo je rozděluje přímo UBF.

Pracovníci se snaží pomoc distribuovat přesně těm, kteří ji potřebují, a vyškrtnout ty, kteří se na pomoci snaží jenom obohatit.

Foto: Ján Husár

Rozestavěný kancelářský komplex slouží nyní jako provizorní skladiště, kterým prochází tuny potravin. Všechny jsou následně rozděleny do balíčků, které míří ke konkrétním žadatelům.

„Když nám zavolají přidělíme každému číslo a pod ním ho registrujeme. Myslím, že už tu máme tak více než tisícovku obyvatel, protože v jedné žádosti může být až 55 lidí. To jsou lidé, kteří bydlí v suterénu paneláku nebo v krytech,“ říká Taťjana.

„Bohužel jsou lidé, kteří si objednávají pomoc nejen u naší organizace, ale i v několika dalších najednou. Takovým lidem žádost odmítneme, není to spravedlivé. Oni berou pomoc u několika spolků a někdo nedostane žádnou,“ vysvětluje žena.

Foto: Ján Husár

Obyvatelé raketami poničeného sídliště Saltovka. Často přežívají bez vody, elektřiny či plynu a potravinová pomoc je pro ně životně důležitá.

Každá pomoc má tak individuálního adresáta, tašky s pomocí dostanou číslo a pak je dobrovolníci vezmou na místo určení.

„Zrovna jedeme za jednou babičkou, která se starala o další starou paní. Přišla o byt, teď je v nemocnici. Té babičce nedávno zasáhla dům raketa, žije bez vody, plynu, elektřiny. Staráme se o ni a vozíme jí potřebné věci,“ říká Taťjana.

Co zbylo po bojích v Charkově? Korespondent Novinek přináší záběry ze zničeného sídla guvernéra

Válka na Ukrajině

Takových lidí jsou v Charkově a jeho okolí stovky. Kromě potravin dováží dobrovolníci i léky, nejenom obyvatelům Charkova, ale i vojákům na frontě.

Často také vozí dětem hračky, které jim pomáhají zapomenout na okolní svět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám