Hlavní obsah

USA se chystají odeslat první část nové dodávky zbraní na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy už brzy odešlou na Ukrajinu první část další dodávky zbraní, kterou minulý týden schválil americký prezident Joe Biden. Podle nejmenovaného představitele Pentagonu, kterého citovala agentura Reuters, odletí zásilka možná už ve čtvrtek. USA nově slíbily Kyjevu protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla za zhruba 800 milionů dolarů (18 miliard Kč).

Foto: Pool, Reuters

Američtí kongresmani aplaudují vestoje ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, který k nim přes video promluvil.

Článek

„Dáváme dohromady zásoby v USA a připravujeme se na jejich odeslání na místo určení," uvedl zástupce ministerstva obrany. Novinářům nesdělil, co přesně v první zásilce bude, podle něj ale budou mít přednost obranné systémy, které už nyní ukrajinské jednotky v boji s ruskou armádou používají.

Biden: Hrozba použití chemických zbraní Ruskem je reálná

Válka na Ukrajině

Biden minulý týden upřesnil, že v nově schválené dodávce bude 800 protiletadlových systémů a také bezpilotní letouny. Jeho administrativa už poskytla Ukrajině zbraně za celkem dvě miliardy dolarů (44,8 miliardy korun), už dříve USA dodaly na Ukrajinu například protitankové řízené střely Javelin.

Americký prezident dorazil do Bruselu, kde se ve čtvrtek zúčastní jednání EU, NATO a skupiny G7, které se bude týkat další pomoci Ukrajině a postupu vůči Rusku.

Ruské jednotky u Kyjeva nepostupují, mají problém s morálkou

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám