Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci připouštějí problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinští velitelé ve čtvrtek připustili těžkou situaci na bojišti a vyzvali západní partnery k dodávkám zbraní, především dalekonosných, které by umožnily zlepšit situaci ukrajinských sil. Vzhledem k ruské ofenzívě na Donbasu na východě země potřebují Ukrajinci tyto zbraně co nejdříve.

Foto: Profimedia.cz

Obilné silo v Donbasu zničené ruským ostřelováním

Článek

„Je nám velice těžko, ale držíme se. Bojujeme za každý kousek fronty, za každou ves. Vyhnat nepřítele z naší země nám pomohou západní zbraně a technika,“ uvedl náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj podle listu Ukrajinska pravda.

„Velice potřebujeme typy zbraní, které nám umožní udržet nepřítele na velkou vzdálenost. S tím nelze otálet, vždyť za zpozdilost se platí životy lidí, kteří brání svět před ruskými fašisty,“ dodal.

Putin válku na Ukrajině nevyhraje a nesmí diktovat podmínky příměří, řekl Scholz

Evropa

Také generál Olexij Gromov z ukrajinského generálního štábu podle agentury Reuters ve čtvrtek před novináři připustil, že Rusové mají na bojišti v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny momentálně navrch.

„Nepřítel má převahu v letectvu a dělostřelectvu, ale děláme vše, co můžeme,“ prohlásil. Upozornil také na přesun ruských raket Iskander na západ Běloruska, což zvyšuje nebezpečí nového ostřelování západní Ukrajiny.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

„Situace je těžká a jsou signály, že se ještě zhorší. Nepřítel nasadil všechny síly a prostředky k obsazení našeho území a obklíčení našich vojsk. Boje dosáhly maximální intenzity, nepřítel bere pozice našich vojsk útokem hned na několika místech současně. Před námi je mimořádně těžká a dlouhá etapa války, ve které jsou ztráty z naší strany bohužel nevyhnutelné,“ řekla novinářům náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová.

Rusko kvůli zpackaným operacím ztrácí vojenskou elitu

Válka na Ukrajině

Gromov, který je zástupcem náčelníka operativní správy generálního štábu, podle agentury Unian upozornil, že Moskva, nehledě na značné ztráty a demoralizaci svých vojáků, vrhá do boje čím dál více nevycvičených vojáků a pokouší se uchvátit co nejvíce ukrajinského území.

Náměstkyně Maljarová znovu varovala před nebezpečím „mnichovanství“ a zrádcovských nápadů na usmíření agresora. „Odmítáme takový bezmocný pacifismus. Ukrajina bude bojovat až do úplného osvobození svých území v mezinárodně uznaných hranicích,“ zdůraznila.

Luhansk je prý téměř ztracen 

Ruští separatisté na východě Ukrajiny tvrdí, že už ovládají 95 procent Luhanské oblasti. Není jasné, zda mají na mysli tu část, kterou měli pod kontrolou před válkou, nebo celé území, v němž by podle nich měla existovat takzvaná Luhanská republika.

S takovými návrhy jděte do pr**le, vzkázal poradce Zelenského Kissingerovi

Evropa

V okolí města Severodoněck, které je nyní ústředním bodem ofenzívy ruských sil na Donbase, jsou boje „velmi obtížné“, uvedl šéf tamní vojenské správy Serhij Hajdaj. Město je neuvěřitelně intenzivně ostřelováno, avšak zatím není obklíčeno, dodal. Následující týdny podle něj rozhodnou.

„Lidé odtud odjeli s jedním kufrem a bez peněz. Nemají kam jít,“ popsala jedna z obyvatelek novinářům z televize Al-Džazíra.

Ruský generál v penzi sedl do suchoje a vznesl se nad Luhansk. Sestřelili ho

Evropa

Jenom za středu zaútočili Rusové raketami na více než 40 měst na Donbase. Zničili při tom 47 civilních objektů, včetně 38 obytných domů a jedné školy. Nejméně pět civilistů bylo zabito a 12 je zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám