Hlavní obsah

Ukrajinci zveřejnili video holčičky z Vinnycje půl hodiny před smrtí. Mohou si za to sami, zní z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinnycja

Nacisté, okomentovala vrchní ruská propagandistka Margarita Simonjanová čtvrteční útok na západoukrajinské město Vinnycja. Ruská státní média o něm zprvu neinformovala vůbec, odpoledne vydala vágní zprávu. Mezi oběťmi útoku je také čtyřletá Liza Dmitrijevová s Downovým syndromem. S maminkou, která nyní bojuje o život, si ráno vyšly na procházku městem. Pak Rusové vypálili.

Foto: saintjavelin/twitter

Čtyřletá Liza útok nepřežila.

Článek

9:38 hodin ráno místního času, město Vinnycja, západní Ukrajina. Stovky kilometrů od frontové linie.

Irina Dmitrijevová bere svoji čtyřletou dcerku Lizu s Downovým syndromem do místního dětského klubu. Z procházky nahrává krátké video na sociální sítě, Liza na něm tlačí černo-růžový golfový kočárek.

Ruský útok ve Vinnycji: Svět obletěla fotografie zabité holčičky v kočárku

Válka na Ukrajině

Za necelou hodinu vypalují ruské síly raketu Kalibr z ponorky v Černém moři. V 10:50 dopadá na místo. Liza na místě zemřela, obrázky krví nasáklého kočárku obletěly celý svět.

Upozornění: následující záběry jsou velmi drastické a nevhodné pro citlivé povahy

Zprvu se zdálo, že Rusové zabili i Irinu, po pár hodinách však přichází zpráva, že je v nemocnici, kde v kritickém stavu bojuje o život. Jak je však patrné z fotografií, raketový úder jí urval nejméně jedno chodidlo.

Na Twitteru se okamžitě po sdílení videa rozmnožily spekulace zpochybňující jeho autenticitu, například tím, že má holčička jiné boty než na fotografii po útoku. To je ovšem způsobené přeexponováním obrazu u videa. Při hledání lze navzdory pravidlům Twitteru narazit i na nerozostřené fotografie, kde je tělo holčičky detailně vidět roztrhané na kusy a je jasné, že jde o stejné dítě ve stejném oblečení. Doporučujeme však čtenářům, aby to nedělali.

Útok na Vinnycju nepřežilo nejméně 19 dalších lidí. Liza nebyla jediným dítětem, které bylo zabito, server Ukrainska Pravda informuje o dvou dalších.

Brutální ruský útok na město na západě Ukrajiny daleko od fronty: 22 mrtvých včetně dětí

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok označil za „otevřený akt terorismu“. Ve městě se podle jeho slov žádné vojenské cíle nenacházejí.

Byli tam vojáci, tvrdí Rusové

Reakce Ruska? Oficiálně dlouho nic. Šéfka státní televize RT Margarita Simonajová na sociální síti napsala, že její zdroje z armády útok zdůvodňují snahou zacílit proti ukrajinským „nacistům“. Podobné komentáře, včetně těch otevřeně oslavujících úmrtí ukrajinských civilistů, zaplavily také ruské sociální sítě.

V 17:20 místního času informovala státní agentura TASS o vyjádření hlavního poradce ruského velvyslance při OSN Jevgenije Varganova. „Rusko útočí pouze na vojenská zařízení na Ukrajině. Raketa na Vinnycju byla vypálena na Dům důstojníků, kde se ozbrojené síly Ukrajiny právě připravovaly,“ řekl Varganov podle zprávy, která ale ani pořádně neuvádí, co se ve Vinnycji vlastně stalo a na co tedy ruský představitel reaguje.

Jeho tvrzení nelze nezávisle ověřit. Dům důstojníků je navzdory svému názvu ve skutečnosti kulturní centrum. Před budovou stojí stíhačka sloužící jako památník ukrajinského letectva.

Mimořádně odporný komentář k události pak poskytla Komsomolská pravda. Novinář Alexandr Grišin v něm píše, že nějací civilisté ve Vinnycji asi opravdu zahynuli, ale když má město ve svém centru objekt nazvaný Dům důstojníků, nemá se co divit, že na něj útočí ruské rakety.

Maminka doufala v oslavu pátých narozenin

Britský deník Daily Mail dohledal Irininy staré příspěvky, ve kterých píše, že se obává, že Lize už potřetí v řadě nebude moct uspořádat pořádnou narozeninovou oslavu. „Nejprve covid, teď válka. Doufám, že na její páté narozeniny dostanu šanci,“ cituje ji deník.

Jen šest hodin předtím, než raketa dopadla na Vinnicju, se Irina svěřila svým přátelům na sociálních sítích o tom, jakého pokroku malá Liza dosahuje. Ukrajinská nadace starající se o děti s Downovým syndromem vypsala na podporu Irinině rodině sbírku.

Reklama

Výběr článků

Načítám