Hlavní obsah

Ukrajinci zničili ruskou válečnou loď, kterou poslali taky do pr**le

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oděsa

Ukrajinské námořnictvo v pondělí při bránění přístavního města Oděsa zasáhlo ruskou hlídkovou loď. Podle deníku The Times by se mělo jednat o plavidlo Vasilij Bykov, které mělo první den invaze za úkol dobýt Hadí (Zmijí) ostrov. Třináct ukrajinských vojáků tehdy loď vulgárně poslalo pryč, čímž vznikla hláška, která se stala symbolem proti ruské agresi.

Foto: Chris Canvas/ @CanvasShips

Zasažená ruská loď u Oděsy.

Článek

„Nepřítel se opět stáhl,“ informovalo nejprve ukrajinské námořnictvo na Facebooku.

Ukrajinská armáda poté dodala: „Dnes, 7. března se námořním jednotkám ukrajinských ozbrojených sil podařilo při bránění Oděsy zasáhnout nepřátelskou loď.“

Ruská loď disponující dvěma kulomety a dvěma granátomety se v pondělí pokusila obsadit největší námořní přístav v zemi.

Poslední slova ukrajinských vojáků před smrtí: Běžte do pr**le

Evropa

Na internetu se objevilo video, které ukazuje, jak ukrajinské síly po zásahu lodi v Černém moři jásají. Podle informací z médií ji zasáhly salvovým raketometem GRAD.

O tom, že by mělo jít o loď Vasilij Bykov, informovalo několik twitterových účtů sledujících dění okolo invaze a následně i řada zpravodajských médií, včetně britského listu The Times. Oficiálně však tato informace nebyla potvrzena. Neví se ani to, zda se loď po zásahu potopila.

Nechvalně známá válečná loď

Vasilij Bykov je jedna z hlídkových lodí třídy Projekt 22160, kterou ruské námořnictvo provozuje od roku 2018. Do povědomí se nechvalně zapsala 24. února letošního roku, kdy se v rámci invaze na Ukrajinu jako jedna ze dvou válečných lodí zúčastnila útoku na Hadí (Zmijí) ostrov, při kterém se 13 tamních obránců odmítlo vzdát a poslalo lodě „do pr**le“.

Na jednom z neověřených videí je na zásahu slyšet hlas zřejmě patřící jednomu z vojáků, který rakety vypálil: „Zasáhli jsme je! Ruská válečná lodi, jdi do p*dele!“ zopakoval dnes již ikonickou hlášku.

Reklama

Výběr článků

Načítám