Hlavní obsah

Ukrajina žádá letadla, na Slovensku žádná jednání neprobíhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Žádná jednání o dodávkách slovenských stíhaček MiG-29 na Ukrajinu neprobíhají a z ukrajinské strany ani podobný požadavek nepřišel. Novinkám to v pátek řekla mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Stíhací letoun MiG-29.

Článek

„Slovensko tyto letadla neplánuje darovat ukrajinské straně. Taková diskuse dokonce ani nikdy neproběhla. Nemůžeme poskytnout tak důležitý prvek ochrany našeho vzdušného prostoru bez toho, abychom neměli adekvátní náhradu,” uvedla mluvčí slovenského obranného resortu.

EU slíbila Ukrajině bojová letadla, zřejmě jde o MiGy-29

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na státy Severoatlantické aliance, aby vyhlásily nad Ukrajinou bezletovou zónu, nebo zemi poslaly bojová letadla. „Pokud nemáte sílu zavřít oblohu, pak mi dejte letadla,“ citovala Zelenského BBC.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) už v úterý vyvrátil medializované informace, že Slovensko chce darovat své stíhačky MiG-29 Ukrajině. „Tato debata neproběhla, Slovensko to neplánuje,“ uvedl Naď na sociální síti.

Ministr obrany opětovně připustil, že Slovensko se chce zbavit svých stíhaček MiG-29, jejichž servis na letišti Sliač u Zvolenu zabezpečují ruští technici. „Bylo by zatím extrémně nezodpovědné zbavit se prvku ochrany našeho vzdušného prostoru bez toho, abychom měli adekvátní náhradu,“ dodal Naď.

Státy mohou podle Unie dát Ukrajině stíhačky. Ale za své

Evropa

Ministr potvrdil, že probíhají jednání o odchodu ruských techniků ze Slovenska a jednání o ochraně vzdušného prostoru od „geograficky blízkého spojence“. Bližší informace zatím nesdělil.

Zde je však vhodné připomenout, že Slovensko má s Českou republikou od roku 2017 uzavřenou smlouvu o ochraně vzdušného prostoru, která má pomoci řešit podobné situace, kdy by jedna ze zemí nebyla z různých důvodů schopná bránit si své nebe. Pokud by tedy Slovensko vzneslo požadavek, lze očekávat, že čeští piloti s gripeny převezmou ochranu nejen českého nebe, ale i toho slovenského.

Zda již slovenská strana, i vzhledem k odchodu ruských mechaniků migů, což by mohlo ztížit provozuschopnost tamní letky, zahájila nějaká jednání s Českem o pomoci při ochraně svého vzdušného prostoru, zatím není jasné. Novinky se s tímto dotazem obrátily i na český resort obrany, zatím však bez odpovědi.

Ruské stroje MiG-29 by na Slovensku měla nejpozději od ledna 2024 nahradit americká letadla F-16, která koupila ještě bývalá vláda premiéra Petra Pellegriniho (Hlas-sociální demokracie).

Hračky neposílejte. Zbraně mají přednost, prosí ukrajinská ambasáda

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám