Hlavní obsah

Státy mohou podle Unie dát Ukrajině stíhačky. Ale za své

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři obrany zemí Evropské unie se v pondělí jednomyslně shodli na financování dodávek zbraní pro Ukrajinu. Po mini­sterském jednání to oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Neprošla však myšlenka, že by Unie financovala nákup stíhaček pro Kyjev.

Foto: archiv Pravo, Právo

MIG 29. Ilustrační foto

Článek

Borrell tak vyjasnil svá nedělní slova, že EU by mohla poskytnout Ukrajině i stíhací letouny.

Některé členské země tak podle něj mohou učinit, avšak kvůli omezené výši unijního vojenského fondu nebudou tato letadla hrazena ze společných peněz.

EU slíbila Ukrajině bojová letadla, zřejmě jde o MiGy-29

Evropa

EU bude financovat jen poskytnutí protitankových střel a dalších zbraní, jakož i paliva do tanků či letadel. Ukrajině zpřístupní i informace o pohybech ruských jednotek prostřednictvím svého satelitního centra.

„Tyto peníze budou využity na poskytnutí obranných zbraní, a to zbraní velké ráže, protitankových střel a různého vybavení,“ řekl Borrell.

Konkrétní dodávky závisejí na koordinaci členských států a Ukrajiny. Polsko se již nabídlo, že bude organizovat jejich převoz na ukrajinskou hranici.

Osm prezidentů včetně Zemana podpořilo přijetí Ukrajiny do EU

Domácí

Naopak Maďarsko jako další soused Ukrajiny z bezpečnostních důvodů účast na převozu zbraní odmítlo. EU společně zaplatí dodávky zbraní mimounijnímu státu poprvé v historii. Ve svém rozpočtu na to vyhradila 500 milionů eur (12,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám