Hlavní obsah

Ukrajina opět osvobodila Buču

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinským silám se podařilo znovu dobýt město Buča ležící několik málo kilometrů severozápadně od Kyjeva, oznámil v pátek místní starosta. O Buču, stejně jako o již dříve osvobozenou sousední Irpiň, sváděly v minulých týdnech válčící strany tvrdé boje.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinští záchranáři v Irpini

Článek

„Tento den vejde do historie Buče... jako den osvobození města ozbrojenými silami Ukrajiny z rukou ruských okupantů,“ řekl ve videu starosta města Anatolij Fedoruk.

Už před několika dny se objevila informace, že Ukrajinci oblast, kam spadají Irpiň, Buča a Hostomel, které tvoří jednu aglomeraci, dobyli. V následujících dnech se ukázalo, že se o města kolem důležitého letiště stále bojuje.

Generální štáb ukrajinské armády upozornil, že ruští vojáci před odchodem z města, které mělo před válkou 27 000 obyvatel, podminovali objekty veřejné infrastruktury.

FOTO: Vojáci ve znovudobytých městech dokumentují rozsah škod, z Irpině vynášejí mrtvé

Válka na Ukrajině

Znovudobytí sousedního města Irpiň oznámili Ukrajinci už na začátku týdne. Místní úřady dříve uvedly, že situace v mnoha vesnicích severozápadně od Kyjeva je na hraně humanitární katastrofy. Starosta Irpině řekl, že ve městě zemřelo 200 až 300 civilistů a padlo asi 50 ukrajinských vojáků. Mnoho těl je pod sutinami vybombardovaných domů. Ve městě zůstává asi 3500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám