Hlavní obsah

Tragédie v Mariupolu pokračuje. Mrtvých civilistů může být přes 20 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu mohlo v jihoukrajinském Mariupolu zemřít podle posledních odhadů až 21 tisíc civilních obyvatel, uvedl v úterý starosta obléhaného města Vadym Bojčenko podle agentury Reuters. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko stanici CNN řekl, že předběžné odhady hovoří dokonce až o 22 000 mrtvých ve městě.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Mariupolští hasiči při odstraňování trosek jednoho ze zničených domů

Článek

„Kvůli situaci v Mariupolu je složité komentovat počty obětí, město je obléhané a pod blokádou,“ upozornil oblastní gubernátor.

Úřady podle něj v současné době pracují s informacemi, které hovoří o 20 až 22 tisících mrtvých. Nezávislé odhady ohledně obětí nelítostného ruského bombardování města nejsou k dispozici, podotkla CNN. Ruské bomby tu dopadaly na nemocnice či divadlo.

Strategicky položený přístav Mariupol na břehu Azovského moře už 40 dní obléhá ruská armáda. Agentura AFP uvedla, že ruští vojáci v úterý zintenzivnili snahu o dobytí přístavního města, kde dříve žilo až 400 tisíc obyvatel.

Město je zdevastované jejím ostřelováním a podle agentury AFP v něm zůstává asi 160 tisíc obyvatel odříznutých od světa a trpících nedostatkem vody, potravin, elektřiny a tepla.

Mariupol je Buča krát sto, popisuje lékařka

Válka na Ukrajině

Ukrajinské ministerstvo obrany zároveň prověřuje informace o použití chemických zbraní v Mariupolu. Ukrajinský pluk Azov, který obklíčené město brání, totiž sdělil, že ruská armáda v pondělí večer v Mariupolu použila blíže neupřesněnou „jedovatou látku“, kterou shodila na obránce města z dronu. Oběti měly potíže s dýcháním a pohybem.

Ve vyjádření na kanálu Telegram pluk napsal: „Ruské okupační síly použily jedovatou látku neznámého původu na ukrajinské vojáky a civilisty v Mariupolu, která byla shozena z nepřátelského bezpilotního letadla.“

Spoluzakladatel Azovu a politik Andrij Bileckyj řekl listu Kyiv Independent, že u tří lidí jsou příznaky otravy, ale zdá se, že nakonec nebude mít závažné důsledky pro jejich zdraví.

Z Mariupolu se šíří zprávy o použití chemických zbraní

Evropa

Eduard Basurin, zástupce proruských separatistů, kteří se podílejí na obléhání Mariupolu, použití chemických zbraní popřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám