Hlavní obsah

Stoltenberg chce během června rozseknout turecké veto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se sejde s vrchními představiteli Turecka, Švédska a Finska, aby vyřešil neshody ohledně vstupu severských států do Aliance. Stoltenberg to uvedl při středeční návštěvě Washingtonu, píše server France24.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Stoltenberg chce setkání uspořádat ještě před summitem NATO, který připadá na 28. června.

Věří, že se mu podaří přihlášku Finska a Švédska posunout do další fáze. K přijetí nového člena je však potřeba souhlas všech 30 členských států, tedy včetně Turecka.

„Finsko a Švédsko daly jasně najevo, že jsou připraveny zasednout a řešit obavy vyjádřené Tureckem,” řekl Stoltenberg na společné tiskové konferenci s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem.

Erdogan si stěžuje: Za vstup Švédska a Finska do NATO jste mi zatím nic nenabídli

Válka na Ukrajině

Oba severské státy se v minulosti zdráhaly provokovat ruský režim a k přihlášce do NATO se tudíž příliš neměly.

Nálada veřejnosti a politická vůle se však změnily po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, která o vstup do NATO neúspěšně usilovala.

Stoltenberg dodal, že ruský vládce Vladimir Putin „chtěl méně NATO a dostane více NATO”.

Česko podporuje vstup Švédska a Finska do NATO, řekl Lipavský ve Stockholmu

Evropa

Hlavním problémem jsou Kurdové

Turecko zopakovalo seznam svých požadavků oběma delegacím minulý týden.

Požaduje mimo jiné, aby Švédsko zastavilo „politickou podporu a financování” kurdských a gülenských organizací, které Turecko považuje za teroristické, včetně již zmíněné strany PKK, jejíž ozbrojené síly YPG hrály podstatnou roli v poražení Islámského státu.

Švédsko a Finsko podaly žádost o vstup do NATO

Zahraniční

Podle Stoltenberga berou všichni zúčastnění otázku PKK „velmi vážně”. „Jsme si vědomi, že žádný jiný spojenec NATO neutrpěl na svém území tolik teroristických útoků jako Turecko,” řekl generální tajemník.

Podle turecké opozice ale Erdoganovi nejde ani tak o Švédsko a Finsko v NATO, jako spíš o posílení pozice na domácí scéně či o snahu přimět Washington, aby mu umožnil nákup nových amerických stíhaček F-16.

Šéf americké diplomacie Blinken však tyto spekulace zpochybnil. „To jsou oddělené otázky. S Tureckem, jakožto spojencem v NATO, máme dlouhodobé a přetrvávající vztahy v oblasti obrany,” řekl.

Rozšíření NATO: Turkům vadí švédská poslankyně

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám